Companii

România ar putea avea un nou program pentru case verzi de 534 mil. euro prin PNRR. Cine poate aplica la acest nou proiect?

România ar putea avea un nou program pentru case verzi...

Autor: Roxana Petrescu

03.11.2023, 11:00 1034

Destinat în exclusivitate persoanelor fizice, cu focus pe consumatorii vulnerabili, programul naţional Casa eficientă energetic se alătură programului Casa verde fotovoltaice pentru creşterea numărului de prosumatori sau pentru investiţii în modernizarea locuinţelor.

Fondurile totale ar putea ajunge la 534 de milioane de euro, prin PNRR, spun reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), gestionarul acestui proiect.

De această dată, doar consumatorii vulnerabili au opţiunea de a obţine bani pentru panouri solare, restul populaţiei putând accesa bani pentru renovarea energetică a cladirilor, exclusiv lucrări exterioare. Programul va avea două axe.

Una este dedicată populaţiei vulnerabile din punct de vedere energetic, care are ca obiectiv renovarea energetică sau instalarea de panouri fotovoltaice în proprietatea beneficiarului. Cea de-a doua axă va fi dedicată populaţiei generale, care are ca obiectiv renovarea energetică a clădirilor rezidenţiale unifamiliale.

Pentru evitarea dublei finanţări, în cazul în care o persoană şi-a instalat un sistem de panouri fotovoltaice prin programul naţional ÑCasa eficienta energeticî, aceasta nu va mai putea solicita finaţare pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice în cadrul unui alt program cu finanţare naţională sau europeană. ìTotodată, menţionăm că data estimată pentru elaborarea şi publicarea ghidurilor solicitantului, publicitatea măsurilor şi pregătirea apelurilor de proiecte este finalul anului 2023î, au mai precizat reprezentanţii MIPE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO