Companii

Rohan: Situatia economica din '98 a fost mai grea decat cea de acum. Cum comentati?

Rohan: Situatia economica din '98 a fost mai grea decat cea de acum

Mihai Rohan, presedintele Carpatcement Holding

29.04.2009, 00:00 28

"Consumul de ciment a scazut in primele trei luni in unele zone chiar si cu 50% fata de anul precedent, insa cu toate acestea situatia de acum nu este mai grava decat cea din 1998. Acum inflatia este sub control, iar investitorii straini continua sa-si extinda activitatile pe piata locala. Piata cimentului a inceput sa se dezvolte puternic incepand cu 2004, cand cererea nu acoperea nici jumatate din cantitatea pe care puteam sa o producem", explica Rohan.

Fabricile Carpatcement Holding, subsidiara locala a grupului german HeidelbergCement de la Bicaz, Deva si Fieni au ajuns la capacitate maxima anul trecut, germanii luand decizia sa porneasca un amplu proiect de dublare a capacitatilor existente pana in 2011. In prezent, cele trei fabrici lucreaza la 80% din capacitate.
 
Nu vom opri investitii aflate in derulare
Carpatcement Holding va finaliza anul acesta investitiile de circa 100 mil. euro incepute anul trecut in majorarea productiei la fabricile de la Fieni si de la Bicaz, pentru ca lucrarile sunt deja la 90% din total.
"Cred ca aceasta criza se va intinde pe o perioada de cinci ani, insa nu la aceeasi intensitate ca aceea de anul acesta. Ne putem astepta din 2011 la o relansare a pietei constructiilor si nu vom opri investitiile aflate in derulare, pentru ca este mai costisitor sa le oprim si sa le conservam", afirma Rohan.
Vanzarile de ciment ale Carpatcement Holding au scazut cu circa 30% in primul trimestru, din cauza reducerii numarului de proiecte noi incepute si a lipsei de finantare pentru cele aflate in desfasurare.
 
In est, se construiesc case
"Santierele pe care s-a lucrat in primul trimestru au fost deschise inca de anul trecut si nu au mai fost incepute alte proiecte noi de amploare. Cele mai afectate zone sunt vestul tarii si Bucurestiul, in timp ce in est sunt in derulare mai multe proiecte de case unifamiliale. De altfel, proiectele rezidentiale unifamiliale sunt cele care au fost cele mai dinamice in prima parte a anului", spune presedintele Carpatcement Holding. Vanzarile catre proiecte rezidentiale ocupau o pondere de 30% din totalul afacerilor Carpatcement Holding, insa de la inceputul anului ponderea acestora a urcat la peste 50%.
"Cele mai mari sperante pentru anul acesta veneau de la stat, care trebuia sa dea drumul la proiecte, insa planul anti-criza este deja depasit, nu este realist, pentru ca incasarile de la firme s-au redus foarte mult si proiectele nu mai pot fi finantate. Cred ca si anul viitor va fi la fel de rau ca anul acesta", considera Rohan.
Piata cimentului va scadea anul acesta cu circa 10-15% fata de valoarea de 800 mil. euro (la preturi de producator) inregistrata in 2008. Preturile au scazut cu circa 2-3% la nivel de producator de la inceputul anului, pana la 60 euro/tona, insa Carpatcement Holding nu are in plan alte reduceri de preturi.
"Cei care au redus preturile sunt distribuitorii, care anul trecut aveau adaosuri foarte mari, in timp ce unii dintre ei chiar au dublat preturile", afirma Rohan.
HeidelbergCement, care a intrat pe piata locala in 1998, detine trei fabrici de ciment pe piata locala - la Bicaz, Fieni si Deva, la care se adauga 15 statii de betoane, sapte cariere si sapte balastiere pentru productia de agregate.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO