Companii

Ritmul de crestere de 25-30% al pietei de prefabricate atrage investitii de sute de milioane de euro in productie

23.09.2008, 17:31 144

Termenele tot mai scurte de livrare a proiectelor i-au determinat pe constructori sa apeleze tot mai mult in ultimii ani la prefabricate din beton, care asigura un timp de executie mult mai rapid decat solutia clasica din constructii, de turnare a structurii direct pe santier.
Piata de prefabricate din beton va ajunge anul acesta la 150 de milioane de euro, potrivit estimarilor din piata, si va atrage investitii de sute de milioane de euro in unitati de productie, scrie lunarul Business Construct, care va aparea pe 25 septembrie impreuna cu Ziarul Financiar.
Recent, fondul de investitii suedez Oresa Ventures a achizitionat recent prin intermediul companiei Sonriso trei sucursale ale companiei Somaco pentru 32,5 milioane de euro, dupa ce a derulat si alte achizitii in sectorul constructiilor dupa ce a preluat pachetul majoritar de la Fabryo Corporation (lacuri si vopsele) si Bau Profil (profilurile metalice si accesorii pentru gips-carton).
"Investitiile in spatii de retail si industriale si investitiile in infrastructura sunt motoarele cresterii vanzarilor de prefabricate din beton. Odata cu cresterea costurilor cu forta de munca si presiunea pe termenele de livrare, multi constructori vor apela la solutii care implica prefabricate din beton (fata de turnarea structurii cladirii pe santier)", afirma Cornel Marian, director de investitii al Oresa Ventures. Prefabricatele din beton sunt utilizate pentru realizarea de grinzi si stalpi pentru structuri, elemente de pod si stalpi electrici.
"Am achizitionat trei sucursale de la Somaco, Buzau, Roman si Adjud, pornind astfel la drum cu o baza puternica si o pozitie foarte buna in zona de est a tarii. Vom investi peste 10 milioane de euro in modernizarea fabricilor existente si in cresterea capacitatii de productie", spune Marian. Reprezentantii Oresa Ventures estimeaza ca Sonriso va atinge o cifra de afaceri de circa 30 de milioane de euro in 2009, fara sa faca o comparatie cu anul acesta.
Cel mai mare proiect de investitii a fost anuntat de compania belgiana Ergon Concrete International, divizia gigantului irlandez CRH, care detine si Elpreco Craiova. Ergon ar putea investi 70 de milioane de euro in majorarea productiei de prefabricate a fabricii din localitatea Brazi, judetul Prahova, locatie in care grupul a mai investit deja 15 milioane de euro.
"Suprafata pe care se afla unitatea de productie actuala este de circa 17 hectare, ceea ce ne permite sa construim inca sapte hale de productie in urmatorii ani in functie de cererea de pe piata. Investitia intr-o astfel de unitate poate ajunge la circa 8-10 milioane de euro", a declarat Steven Houbracken, directorul general si membru in consiliul de administratie al Ergon Concrete International.
Compania a finalizat la sfarsitul anului trecut constructia unei fabrici cu o suprafata de 9.000 mp in localitatea Brazi, care produce elemente prefabricate si pretensionate din beton pentru cladiri, grinzi pentru poduri, segmente pentru tuneluri si placi pentru plansee.
Centrul de productie, cu 110 angajati, are in prezent o capacitate de productie de 26.000 de metri cubi, care va fi extinsa in urmatorii ani.
"Cel mai probabil vom incepe constructia celei de-a doua fabrici anul viitor, avand in vedere contractele pe care le negociem in acest moment", a afirmat Houbracken. Ergon Concrete International estimeaza pentru anul viitor, cand fabrica va ajunge la capacitate maxima, o cifra de afaceri de circa 20 de milioane de euro.
"Pe piata romaneasca exista un potential ridicat de crestere datorita investitiilor din retail, logistica si spatii de birouri. In plus va creste in urmatorii ani si numarul de proiecte de infrastructura unde putem furniza grinzi pentru poduri", spune Paul Lannoye, project director al Ergon Concrete International.
Grupul CRH mai detine pe piata romaneasca si compania Elpreco din Craiova pe care a achizitionat-o la sfarsitul anului trecut in cadrul unei tranzactii de circa 65 de milioane de euro. Grupul se afla in prezent in cautarea unor alte companii pe care sa le achizitioneze.
"CRH cumpara o fabrica o data la o saptamana in intreaga lume si este posibil ca anul viitor sa deruleze o noua achizitie pe piata romaneasca", a adaugat Lannoye.
Grupul Ergon, cu afaceri anuale de 150 milioane de euro, detine unitati de productie in Belgia, Polonia si Romania. Grupul finlandez Consolis, cel mai mare producator de prefabricate din Europa, cu un rulaj de peste 1,4 miliarde de euro, a achizitionat fabrica de materiale de constructii prefabricate din beton Asa Cons Turda, in cadrul unei tranzactii mai complexe prin care grupul ungar Asa a vandut operatiunile din Romania si Ungaria.
Grupul finlandez Consolis, care a fost interesat anterior si de preluarea companiei Somaco din Bucuresti, opereaza peste 130 de fabrici in 20 de tari. Negocierile intre cele doua parti au durat sase luni, grupul finlandez urmand sa continue investitiile in Romania
ASA Cons Romania estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 31 mil. euro (108,5 mil. lei), in crestere cu aproximativ 12% fata de anul trecut. In 2007 compania a inregistrat vanzari totale de peste 27 de milioane de euro. Numarul de angajati ai companiei a evoluat de la 62 de persoane in primul an de activitate (1999) la 379 de angajati in prezent.
Compania clujeana a anuntat ca va deschide in acest an o noua unitate de productie in zona Urziceni, in vederea reducerii costurilor de transport si pentru a ataca piata de prefabricate din Bucuresti.
Printre clientii ASA Cons se numara antreprenori generali ca Arcadom (Polus Center Cluj), Real Design (magazinele Real din Constanta, Craiova, Targu-Mures, Bucuresti-Berceni), precum si investitori directi, precum Cora, Emerson (locatiile din Parcul Tetarom II din Cluj), bauMax (magazinele din Targu-Mures si Craiova), Metro Group.
ASA Cons Romania a fost infiintata in anul 1999, prin intrarea pe piata romaneasca a firmei ASA Epitoipari Kft. din Ungaria.
Sectorul de prefabricate din beton a devenit in ultimii ani tot mai atractiv pentru jucatorii straini, in principal pentru fondurile de investitii. Compania Macon Deva a fost preluata in 2006 de catre Enterprise Investors pentru 35 de milioane de euro. Ulterior, prin intermediul Macon Deva, Enterprise Investors a achizitionat grupul Simcor din Oradea in cadrul unei tranzactii de aproximativ 53 de milioane de euro, in timp ce grupul irlandez CRH a achizitionat compania Elpreco Craiova pentru 65 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO