Companii

Rich nu-si mai vinde firma rusilor

26.06.2001, 00:00 19



Negocierile de cumparare a firmei elvetiene Marc Rich Investment (MRI), detinuta de controversatul Marc Rich si compania Crown Resources, au esuat in aceasta luna, deorece Rich a cerut un pret de doua ori mai mare decat erau dispusi actionarii rusi ai Crown sa plateasca, relateaza Financial Times.

Mihail Fridman, presedintele Alfa Group, proprietarul Crown Resources, a spus ca Rich, un fost broker la bursele de marfuri din Statele Unite, si-a evaluat compania la 150 de milioane de dolari.

Dupa o investigatie amanuntita, Crown si consultantii sai au decis ca firma nu valoreaza mai mult de 70 de milioane de dolari.

Ca urmare, discutiile au incetat pe 8 iunie. Atunci cand negocierile dintre MRI si Crown au fost demarate, in februarie, cele doua firme anuntau ca intentioneaza sa creeze o "casa de comert puternica" cu o cifra de afaceri combinata de aproximativ 12,5 miliarde de dolari - 7,5miliarde de la MRI si circa 5 miliarde partea Crown.

Fridman a declarat ca firma va incerca acum sa achizitioneze direct unii traderi pe care ii viza prin fuziunea cu firma elvetiana. "Sincer vorbind, am propus deja unor salariati ai lui Marc Rich sa ni se alature. Din fericire, noi putem asigura conditii mai bune", a adaugat Fridman.

"Era o diferenta foarte mare in evaluarea MRI", a mai spus seful Crown Resources, dar discrepantele "erau firesti, avand in vedere faptul ca o afacere de tranzactionare se bazeaza pe un risc ridicat".

"Pentru cei care fac aceste tranzactii, activitatea nu pare atat de riscanta, dar pentru noi, ca observatori, afacerea pare cu mult mai periculoasa", afirma Fridman.

Crown are o prezenta importanta in tranzactiile cu petrol, ajutata de legaturile cu TNK, al patrulea producator de titei din Rusia. Prin fuziunea cu MRI, firma spera sa dobandeasca o pozitie puternica si pe pietele metalelor si energiei.

Rich a parasit Statele Unite si si-a transferat firma in Elvetia, dupa ce a fost acuzat de frauda fiscala in 1983. O alta controversa referitoare la persoana sa a explodat la inceputul acestui an, cand fostul presedinte american Bill Clinton l-a iertat, chiar inainte de expirarea mandatului. Acest scandal a provocat "dureri de cap" grupului Alfa, spune Fridman, periclitand intreaga afacere.

Alfa a fost data la un moment dat ca posibil actionar, cu 15%, a producatorului roman de aluminiu Alro Slatino.

Alfa Securities, ramura de brokeraj a grupului, a aparut chiar ca proprietar temporar a 3% din Alro, acum cateva luni. Reprezentantii grupului au afirmat insa ca tranzactiile au fost facute in contul altor investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO