Companii

Reteaua Best Western vrea sa se consolideze pe piata hoteliera

15.01.2004, 00:00 112

Cele sapte hoteluri afiliate la Best Western au inregistrat anul trecut o cifra de afaceri totala de peste 10 milioane de dolari, potrivit datelor furnizate de reprezentantii lantului hotelier.
"Hotelurile din lantul Best Western se afla in proprietate privata si sunt operate independent, astfel ca cifra de afaceri se raporteaza la nivelul fiecarei entitati. Totusi, o estimare globala a cifrei de afaceri depaseste confortabil 10 milioane de dolari", a declarat Malin Malineanu, coordonator al programului Best Western in Romania.
Lantul Best Western intentioneaza sa-si extinda, reteaua din Romania astfel ca pana la sfarsitul anului 2004 ar putea ajunge la zece hoteluri.
"Anul acesta, Best Western se va consolida si isi va mari aria de patrundere urmarind in continuare atat orasele importante cat si hotelurile reprezentative din statiuni turistice", a adaugat Malineanu.
El spune ca urmatoarea intrare in lant este disputata de o destinatie turistica pe Valea Prahovei si un proiect in zona Deltei.
Reteaua Best Western din Romania include hotelurile Parc din Bucuresti, Balvanyos din Balvanyos-Covasna, Savoy din Mamaia, Central din Arad, Topaz din Cluj, Ambassador din Timisoara si hotelul Bucovina din Gura Humorului. In total, cele sapte unitati insumeaza aproximativ 740 de camere.
Ultimele hoteluri incluse in lant au fost Ambassador din Timisoara, clasificat la patru stele, Topaz din Cluj, de trei stele. Acestea au incheiat contractele cu lantul international in septembrie anul trecut.
Ambassador din Timisoara a fost deschis in 2002, dupa ce a fost construit de la zero. Proprietarul hotelului este SC Tuya Invest Corporation, cu capital romano-american. Anul trecut, hotelul a avut un grad de ocupare de 50%.
Hotelul Topaz a fost primul hotel privat din Cluj Napoca. Hotelul are 49 de camere, iar investitiile totale au depasit patru milioane de dolari.
"Cu cat conditiile de piata devin mai dure si competitia mai agresiva, atractivitatea afilierii la un lant international sporeste", a mai spus Malineanu.
Best Western este la ora actuala singurul lant hotelier international care este prezent pe piata din afara Bucurestiului. Lantul international Best Western este unul dintre cele mai mari din lume, cu peste 4.000 de hoteluri in 83 de tari si se adreseaza in principal oamenilor de afaceri.
Best Western a intrat pe piata romaneasca in urma cu cinci ani cand piata era foarte putin informata.
"Au fost momente cand a trebuit sa educam piata. Proprietarii de hoteluri nu stiau ce diferente sunt intre diferitele lanturi internationale si ce presupune afilierea la unul dintre ele", continua el.
Politica unora dintre lanturile internbationale de profil este de a participa ca actionar la hotelurile care se afiliaza, in timp ce altele se ocupa de managementul acestora. Alte lanturi, cum este si Best Western, nu impun decat un standard de calitate.
Malineanu apreciaza ca noile lanturi hoteliere care vor intra pe piata capitalei vor opta pentru contracte de management, pentru a-si minimiza riscurile.
"Pentru piata hoteliera bucuresteana exista semnale mixte pentru anul 2004. Daca decalajul intre ritmul cererii si al ofertei va continua, piata hoteliera bucuresteana se va afla in fata unor noi presiuni. Media tarifelor ar putea sa scada, sub presiunea concurentei, dar costurile de operare sa continuie sa creasca", mai spune reprezentantul lantului Best Western.
Capacitatea de cazare in Bucuresti va continua sa creasca, spune el, prin reintegrarea unor hoteluri de mare capacitate, pana va atinge un varf in 2005.
"In viitor, alte proiecte deja demarate se vor concretiza, aducand pe piata cateva sute de camere pe palierul de 4-5 stele", incheie Malineanul.
Numarul de camere de hotel din capitala a depasit 5.000, dar exista in continuare un defecit pe segmentul de doua-trei stele, apreciaza analistii din industrie. Best Western este o organizatie non-profit care a luat fiinta in 1946 in Statele Unite si care s-a extins apoi in toate statele lumii.
Anumite lanturi internationale functioneaza in sistem de franciza, iar proprietarul plateste anual lantului hotelier un procent din cifra de afaceri. In cazul Best Western se plateste o taxa initiala de afiliere si apoi o taxa anuala fixa care poate ajunge la 20.000 de euro pe an.
Principalele avantaje ale afilierii la un lant international este garantia calitatii si accesul la platformele de rezervari internationale cum sunt Amadeus sau Worldspan.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO