Retail&Agrobusiness

Vânzările cu amănuntul au stagnat în Uniunea Europeană în luna iulie

Vânzările cu amănuntul au stagnat în Uniunea...

Autor: Bianca Ciocotisan

05.09.2018, 15:37 76

În luna iulie, comparativ cu luna precedentă, vânzările din comerţul cu amănuntul au scăzut cu 0,2% în zona euro, iar la nivelul statelor membre al Uniunii Europene (UE28) acestea au stagnat, conform estimărilor publicate miercuri de Eurostat - Biroul de Statistică al Uniunii Europene.

Scăderea cu 0,2% a volumului din comerţul cu amănuntul din zona euro pentru luna iulie 2018, comparativ cu luna precedentă, s-a datorat scăderii cu 0,7% la combustibilii auto şi cu 0,6% pentru mâncare, alimente şi ţigări, în timp ce produsele nealimentare au crescut cu 0,4%. La nivelul statelor membre (UE28), stabilitatea volumului comerţului cu amănuntul s-a datorat creşterii în sectorul produselor nealimentare, cu 0,5%, în timp ce combustibilii au crescut cu 0,9%, iar alimentele, băuturile şi ţigările cu 0,3%.

Cele mai mari scăderi lunare s-au înregistrat în Belgia (2,1%), Portugalia şi Suedia (ambele 1%), iar cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Slovacia, Estonia (ambele 1,1%) şi Marea Britanie (0,8%).

Potrivit Eurostat, creşterea cu 1,1% a volumului cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul pentru zona euro în luna iulie 2018, comparativ cu aceaşi perioadă din anul precedent, s-a datorat creşterii cu 1,4% la produsele alimentare, băuturi şi ţigări, combustibili cu 1,3% şi cu 0,9% pentru produsele nealimentare. La nivelul statelor membre UE28, creşterea volumului comerţului cu amănuntul s-a datorat majorării cu 2,1% pentru combustibilii auto, 1,9% pentru produsele nealimentare şi 1,8% pentru băuturi alcoolice, tutun şi alimente.

Cele mai mari creşteri anuale în vânzările cu amănuntul s-au înregistrat în Polonia (7,7%), Lituania (7,2%) şi Irlanda (6,6%). De asemenea, cele mai semnificative creşteri au fost consemnate în Malta (2,6%), Suedia (1,1%) şi Austria (1%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO