Retail&Agrobusiness

Una caldă, alta rece: Unilever a investit 48 de milioane de euro în triplarea suprafeţei fabricii de alimente de la Ploieşti, dar anunţă închiderea fabricii de detergenţi din oraş şi relocarea acesteia

Una caldă, alta rece: Unilever a investit 48 de milioane...

Autor: Cristina Roşca

06.10.2023, 16:34 5098

Gigantul anglo-olandez Unilever, unul dintre cei mai mari producători de bunuri de larg consum din lume, a investit 48 de milioane de euro în fabrica de alimente de la Ploieşti, extinzând suprafaţa acesteia de la 6.000 la 17.000 mp. Investiţia s-a derulat pe parcursul a trei ani, iar rezultatul este „una dintre cele mai moderne fabrici europene ale grupului”, spun oficialii gigantului.

Unilever dezvăluie astfel pentru prima dată detalii oficiale privind extinderea fabricii de la Ploieşti, deşi ZF a întrebat în mai multe rânduri despre ce se întâmplă. Totuşi, ZF a scris în premieră în primăvară, citând surse din piaţă, că Unilever a finalizat investiţia de 40-50 mil. euro de la Ploieşti, afirmând că atunci când va fi funcţională la capacitate maximă, va fi cea mai mare fabrică condimente din Europa.

Tot în acelaşi oraş, grupul avea şi o fabrică de detergent pudră, unde realiza Dero, brand românesc. Compania anunţă acum închiderea acestei unităţi până la final de 2024 şi relocarea fabricii. Ei nu oferă detalii privind relocarea.

Reprezentanţii Unilever spun că îşi vor concentra atenţia pe producţia de alimente, fabrica extinsă având o capacitate anuală de peste 40.000 de tone, de la 28 de linii de fabricaţie şi ambalare.

Astăzi, portofoliul fabricii a crescut de la 70 la peste 1.000 de produse, inclusiv condimente Knorr, Delikat, supe, sosuri şi dressing-uri pentru salate Knorr. Produsele fabricate la Ploieşti sunt vândute în majoritatea ţărilor europene, ajungând în peste 20 de ţări.

Cea mai veche fabrică a Unilever din România este cea de detergent de la Ploieşti. Pe plan local, povestea companiei a început odată cu primele importuri de produse în anul 1991 şi s-a consolidat prin achiziţia Fabricii Dero din Ploieşti în anul 1995. Tot în Ploieşti, în anul 2006, a luat naştere Fabrica de Produse Alimentare Unilever prin relocarea operaţiunilor a trei unităţi - fabricile de margarină din Târgu Mureş şi Bulgaria şi fabrica Knorr din Otopeni. Aici se produc astăzi Knorr şi Del’kat, conform celor mai recente date ZF. De altfel, şi noua dezvoltare a vizat extinderea acestei capacităţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO