Retail&Agrobusiness

Un avocat a fost numit prin Ordin de Ministru la conducerea Administraţiei Domeniilor Statului, unde va avea pe mână peste 300.000 de hectare

Un avocat a fost numit prin Ordin de Ministru la...

Autor: Florentina Niţu

24.07.2023, 17:00 299

Florin Nicolae, de profesie avocat, cu o experienţă de 17 ani în domeniu, a fost numit la conducerea Administraţiei Domeniilor Statului prin Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu. Anterior a activat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, unde a avut funcţia de expert.

„În mandatul meu, vreau ca ADS să facă un pas înainte şi să treacă de la simpla administrare a terenurilor statului, la aplicarea unor măsuri, care să susţină activ politicile economice ale Guvernului. Pe de altă parte, vom continua şi proiectele şi programele începute, dar vom căuta să optimizăm aplicarea lor”, a spus Florin Nicolae, director general al Agenţiei Domeniilor Statului.

Agenţia Domeniilor Statului, o instituţie publică finanţată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, are ca principalul domeniu de activitate administrarea a 320.000 hectare de terenuri cu destinaţie agricolă, aflate în proprietatea de stat. În prezent, în portofoliul ADS există contracte de arendare şi concesiune pentru peste 250.000 de hectare.

Florin Nicolae nu are încă CV-ul publicat pe site-ul Agenţiei Domeniilor Statului, iar reprezentanţii instituţiei nu au răspuns până în acest moment la solicitarea ZF. Din datele publice, el a petrecut puţin timp în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Declaraţia sa de avere şi interes apare doar în anul 2023, nu şi în anii anterior. În aceasta, menţionează că are un apartament de 60 mp în Bucureşti şi o casă de vacanţă de 630 mp în localitatea Potlogi din judeţul Dâmboviţa, zonă cunoscută de turişti pentru Palatul Brâncovenesc.

În ceea ce priveşte venitul anual încasat, el a declarat că Nicolae Florin Cabinet Individual de Avocatură a făcut 26.416 lei, dintre care 11.576 de lei provin din reprezentarea Asociaţiei Fermierilor din România, condusă de Vlad Macovei, care este în acelaşi timp şi jurnalist, având propria publicaţie şi o emisiune difuzată la postul public de televiziune.

Florin Nicolae îl înlocuieşte pe George Sava, cel care a ocupat funcţia timp de un an şi 4 luni, şi a condus la încasări record ale instituţiei în anul 2022 (194 mil. lei) şi prima parte a anului 2023. De asemenea, a început un dialog cu cu Comisia Europeană cu ajutorul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru prima dată în istoria ADS. Totodată, el a anunţat la finalul anului trecut că un parc fotovoltaic care se va întinde pe 3.000 de hectare va fi construit în Oltenia la Piscu Sadovei-Dăbuleni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO