Retail&Agrobusiness

Un an greu pentru producătorii de vin

Autor: Ioana David

19.10.2010, 18:25 19

"Estimăm pentru anul 2010 o producţie în uşoară scădere din punct de vedere cantitativ, aceasta fiind influenţ ată de alternanţa fenomenelor climaterice de ploi, furtuni şi caniculă. Aceste fenomene influenţează producţia cantitativă de struguri, dar fără să altereze calitatea vinului ce va purta anul 2010 pe etichetă", au spus reprezentanţii Murfatlar, unul dintre principalii jucători din industria de profil. În România sunt cultivate sub 200.000 de hectare de viţă-de vie, ceea ce ne plasează pe locul cinci în UE în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată, după Spania, Italia, Franţa şi Portugalia, locul şase în Europa şi locul nouă în ierarhia mondială.

Producţia de vin din acest an va fi cu câteva procente mai redusă comparativ cu cea obţinută în 2009 care s-a ridicat la 6 mil. hectolitri, conform estimărilor ZF pe baza datelor producătorilor. Aceste estimări vin în contextul în care majoritatea jucătorilor au anunţat că se aşteaptă să recolteze mai puţini struguri comparativ cu 2009.

Pentru anul 2010 avem o medie de 9 tone struguri la hectar comparativ cu anul 2009, când media a fost de 9,5 tone de struguri la hectar. La ora actuală avem o suprafaţă de aproxi mativ 2.000 ha în podgoria Târnave", au spus reprezentanţii Jidvei, unul dintre principalii producători de vin de pe piaţa locală.

Din punctul de vedere atât al producţiei de vin, cât şi al suprafeţei ocupate cu viţă-devie, România ocupă locuri importante la nivel internaţional. Astfel, pe plan local sunt cultivate sub 200.000 de hectare de viţă-devie, ceea ce înseamnă locul cinci în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată după Spania, Italia, Franţa şi Portugalia, locul şase în Europa şi locul nouă în ierarhia mondială.

Din punctul de vedere al producţiei de vin, România se află pe locul 11 la nivel mon dial, potrivit unui raport al Organizatiei Internaţionale a Viei şi Vinului. Spre comparaţie, liderul mondial, Italia, produce 48,6 milioane de hectolitri de vin, Chile produce 8,7 milioane de hectolitri, iar Rusia, 7,1 milioane dehectolitri.

Oscilaţiile puternice de temperatură au afectat recolta

"Estimăm pentru anul 2010 o producţie în uşoară scădere din punct de vedere cantitativ, aceasta fiind influenţată de alternanţa fenomenelor climaterice de ploi, furtuni şi caniculă. Aceste fenomene influenţează producţia cantitativă de struguri, dar fără să altereze calitatea vinului ce va purta anul 2010 pe etichetă. În 2009 Murftlar România a produs 30 de milioane de litri de vin, dintre care 9 milioane de litri vin roşu şi 21 de milioane de litri vin alb", au spus reprezentanţii Murfatlar.

Compania nu a finalizat culesul strugurilor. În ultimii ani Murfatlar a derulat programe de reîntinerire a viei, acestea permiţând în 2009 atingerea unui nivel record al producţiei.

Condiţiile nefavorabile au fost resimţite şi de Tohani, companie deţinută de Virgil Mândru. Antreprenorul estimează o scădere de 15% a producţiei şi într-un interviu acordat recent Ziarului Financiar spunea că "toate au mers mai slab anul acesta", referindu-se la producţie şi la vânzările pe piaţa internă. Exporturile au fost pe plus şi reprezintă segmentul pe care compania se va concentra în perioada următoare.

Reprezentanţii Recaş spuneau recent că cele mai afectate de scăderea producţiei sunt companiile care nu au investit în plantaţii noi şi utilaje.

Marii jucători au derulat însă în ultimii ani astfel de proiecte.

Cum luptă cu scăderea consumului

Consumul de vin a fost pe scădere în ultimii ani, iar pentru 2010 estimările Patronatului Naţional al Vinului şi Viei din România (PNVV) arată că piaţa va scădea cu 12-13%, până la aproximativ 350 mil. euro. Această tendinţă împreună cu mutarea consumului către produsele ieftine i-au determinat pe producători să înceapă deschiderea de crame proprii.

Magazinele specializate de vin sunt extrem de puţine, potrivit unor estimări fiind vorba numai de 20-30 la nivelul întregii ţări. Până acum, dintre producători, cele mai agresive planuri de extindere au fost anunţate de Murfatlar, care vrea să ajungă la câteva sute de crame în următorii doi-trei ani, acestea urmând să genereze mai bine de jumătate din cifra de afaceri din prezent.

Pe de altă parte, Tohani operează deja în jur de 60 de crame proprii şi are în vedere extinderea.

Ambele companii optează pentru un sistem de franciză, cramele fiind operate de diferiţi parteneri.

Ce oameni de afaceri investesc în industria vinului

În această industrie investesc în principal oameni de afaceri români precum familia Dobronăuţeanu (Murfatlar), Claudiu Necşulescu (Jidvei), familia Jitea şi Constantin Buşcă (Vinexport Focşani), Sebastian Ghiţă (care deţine 300 de hectare de viţă-de-vie) sau Daniel Guzu.

Există însă şi câţiva antreprenori străini, cum sunt Sergio Faleschini (Vinarte), Jean Valvis (Domeniile Sâmbureşti) sau Philip Cox (Recaş - împreună cu antreprenori locali).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO