Retail&Agrobusiness

Tranzacţia anului 2023: Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, cumpară Profi pentru 1,3 mld. euro şi se pregăteşte să devină liderul comerţului. Jesper Lauridsen, Ahold Delhaize: Magazinele Profi vor extinde şi completa reţeaua deja existentă de magazine Mega Image

Tranzacţia anului 2023: Ahold Delhaize, proprietarul...

Autor: Cristina Roşca

30.10.2023, 10:03 12694

ZF a anunţat acum câteva săptămâni că olandezo-belgienii de la Ahold Delhaize discută preluarea Profi de la fondul MidEuropa Partners.

Grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, a preluat reţeaua Profi în România de la MidEuropa Partners, un fond de investiţii. Tranzacţia este estimată la 1,3 mld. euro (pre IFRS), cea mai mare din istoria retailului autohton.

„Vânzarea Profi este al doilea exit al MidEuropa cu o valoare de peste 1 miliard de euro în sectorul de retail din Europa Centrală, continuând succesul nostru cu Zabka, unde am construit un lider pe piaţa poloneză de magazine de proximitate. Vânzarea către Ahold Delhaize atestă valoarea strategică pe care am adăugat-o la succesul Profi şi marchează un nou reper important pentru MidEuropa, consolidându-ne reputaţia de generare a unor profituri atractive şi lichidităţi semnificative pentru investitorii noştri. Vânzarea Profi este, de asemenea, o tranzacţie foarte importantă pentru regiunea Europei Centrale, unde se află în continuare unele dintre companiile cu cel mai mare potenţial de creştere din Europa”, spune Robert Knorr, Managing Partner în cadrul MidEuropa.

Fondul face exit după şapte ani şi după ce a încercat anterior să vândă reţeaua însă nu a ajuns la un rezultat.

Tranzacţia este supusă aprobării de către autorităţile competente în materia regulilor de concurenţă şi se estimează a fi finalizată în cursul anului 2024.

„România este o piaţă atractivă, cu o dezvoltare susţinută prin investiţii solide. Ne bucurăm că vom continua să contribuim la dezvoltarea pieţei locale de retail alimentar, acum şi alături de Profi, care devine parte din familia noastră de branduri Ahold Delhaize. Magazinele din reţeaua Profi vor extinde şi completa reţeaua deja existentă de magazine Mega Image”, spune Jesper Lauridsen, COO Europa Centrală şi de Est, Ahold Delhaize.

Profi are 1.650 de magazine şi Mega Image are circa 1.000 de unităţi. Ca cifră de afaceri, împreună, ele adună 20,3 mld. lei în 2022. Spre comparaţie, Lidl a avut anul trecut 18,5 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO