Retail&Agrobusiness

Traderul agricol ADM: Preţul grâului furajer ţine porumbul în afara fermelor europene

Traderul agricol ADM: Preţul grâului furajer ţine...

Autor: Gabriel Razi

06.10.2014, 00:05 444
Cantitatea mare de grâu furajer de pe piaţa europeană pune presiune pe preţul porumbului în timp ce industria zootehnică cumpără grâu pentru a-l utiliza în compuşii furajeri în dauna porumbului, produs folosit tradiţional în această industrie, care rămâne momentan în afara fermelor de animale, anunţă traderul ADM, unul dintre cei mai mari patru din lume, prezent în România cu o afacere de 643 milioane de euro anul trecut.
 
„Această situaţie se aplică în aproape toate ţările din UE. (…) Cum se întâmplă de obicei atunci când preţurile cad, cum­păratorii par să nu îşi fi acoperit în totalitate cererea“, no­tează raportul de piaţă pe luna septembrie al companiei americane. Cantităţile mari disponibile de porumb şi grâu furajer vor pune presiune şi fluxul de porumb de import în spaţiul comunitar, ceea ce înseamnă că volumul de porumb importat în acest an în UE va coborî mult sub cele 15 milioane de tone intrate în piaţă sezonul trecut.
 
Situaţia vine în condiţiile în care recolta europeană de grâu de 146,6 milioane de tone este un record al ultimilor patru sezoane, dar în acelaşi timp 40% din cantitate nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru panificaţie, de asemenea un record al ultimelor patru sezoane.
 
Piaţa materiilor prime agricole din România este afectată direct de presiunea sub care se află segmentul cerealelor furajere în condiţiile în care numai jumătate din recolta de grâu este panificabilă, iar în acelaşi timp recolta de porumb de peste 11 mil. tone este unul dintre vârfurile istorice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO