Retail&Agrobusiness

Topul celor mai mari exportatori de băuturi: primii zece realizează peste 60% din total

În topul celor mai mari 25 de exportatori de băuturi sunt prezente şase companii din industria vinului

În topul celor mai mari 25 de exportatori de băuturi sunt prezente şase companii din industria vinului

Autor: Mădălina Panaete

31.01.2017, 19:48 1067

♦ Liderul exportatorilor de băuturi a fost în prima parte a anului trecut Coca-Cola HBC Romania, care este şi cel mai mare producător din industria de profil ♦Industria băuturilor este o piaţă de circa 2 miliarde de euro anual, unde activează peste 500 de companii.

Exporturile de băuturi au avan­sat în prima jumătate a anului tre­cut cu 5%, pană la 62,6  mi­lioa­ne de euro, Romania de­ve­nind un centru regional de producţie pentru cele mai mari multi­na­ţionale, dar şi un nume tot mai cunoscut pe harta producătorilor de vinuri, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Coca-Cola HBC Romania, cel mai mare producător din industria de profil, este şi cel mai mare exportator. Exporturile îmbute­liatorului Coca-Cola, Fanta, Sprite şi Dorna ajung anual la peste 36 de milioane de euro, conform celor mai recente date. Astfel, doar Coca-Cola HBC Romania realizează aproape 30% din exporturile de băuturi care se ridică anual la 124 milioane de euro. Romania a devenit pentru îmbuteliatorul Coca-Cola un important hub regional, mai ales după inaugurarea liniei de îmbuteliere aseptică a brandului Cappy Pulpy în 2013 la Ploieşti. 

Locul secund în clasamentul celor mai mari exportatori este ocupat de Tymbark Maspex, care are anual afaceri de peste 70 milioane de euro. Conform celor mai recente date, producătorul deţine două unităţi de producţie în judeţul Prahova şi exportă circa 10% din produsele realizate pe plan local. Podiumul este completat de United Romanian Breweries Bereprod (URBB), producătorul berii Tuborg. URBB şi o altă companie din grup - Carlsrom Beverage, prezentă şi ea în topul exportatorilor -livrează bere şi brandul de băuturi răcoritoare Granini realizate în fabrica din oraşul Pantelimon (jud. Ilfov) în ţări precum Albania, Macedonia, Bulgaria şi Moldova, ţări unde Tuborg nu are fabrici, conform datelor furnizate anterior de companie. URBB exportă circa 10% din producţia fabricii din Pantelimon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO