Retail&Agrobusiness

Străinii ţin în palme exporturile de cereale pentru că au 70% din „porţile“ de ieşire la Dunăre şi la Marea Neagră

Străinii ţin în palme exporturile de cereale pentru...

Autor: Gabriel Razi

18.11.2014, 00:00 236

Americanii de la ADM, Cargill şi CHS au printre cele mai mari capacităţi de stocare pentru cereale şi seminţe oleaginoase cu ieşire directă la transportul pe Dunăre sau maritim. Investiţiile în infrastructură le permit să aibă silozuri ce funcţio­nează precum aspiratoare ce integrează producţia agricolă şi o mută mai apoi cu precădere către portul Constanţa.

Companiile multinaţionale şi antreprenoriale cu capital străin controlează 70% din capacităţile de stocare a cerealelor cu ieşire directă în porturile dunărene şi de la Marea Neagră, ceea ce face ca aceste companii să aibă cel mai mare avantaj competitiv la export, acolo unde marjele sunt şi de cinci ori mai mari decât în comerţul intern cu materii prime agricole.

Silozurile cu ieşire la Dunăre sau Marea Neagră au o capacitate cumulată de 1,7 mil. tone, iar companiile străine controlează fluxurile de marfă din unităţi de stocare cu o capacitate cumulată de 1,25 mil. tone.

„Stra­tegia este de a avea locaţii pe Dunăre şi la Marea Neagră deoarece costurile de transport fluvial sunt mult mai bune decât pentru cel terestru. Cheia este logistica“, a explicat un comerciant de materii prime agricole care lucrează pentru una din companiile multinaţionale din această piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO