Retail&Agrobusiness

România ar putea primi aproape 34 mil euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, sprijin în urma daunelor cauzate de seceta severă din 2022

România ar putea primi aproape 34 mil euro din Fondul de...

Autor: Cristina Bellu

23.08.2023, 15:52 85

Comisia Europeană a propus miercuri un sprijin financiar în valoare de 33,9 milioane euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a oferi asistenţă României în urma daunelor cauzate de seceta severă înregistrată în vara anului trecut.

Propunerea necesită aprobarea autorităţii bugetare. În cazul unei decizii favorabile, instituţia va proceda la elaborarea deciziei de punere în aplicare a Comisiei privind acordarea asistenţei FSUE.

Odată adoptată decizia, ajutorul financiar poate fi plătit într-o singură tranşă, transmit oficialii Comisiei Europene.

„În fiecare an, ne confruntăm cu impactul devastator al schimbărilor climatice şi al unor dezastre naturale cu o frecvenţă şi o amploare din ce în ce mai mari. Cu toate că prevenţia, adaptarea la schimbările climatice şi atenuarea efectelor acestora, inclusiv cu sprijinul politicii de coeziune, rămân esenţiale, asistenţa FSUE este indispensabilă în urma dezastrelor naturale majore. Această solidaritate este în ADN-ul UE şi nu se opreşte la frontierele sale. Astăzi, Comisia a propus un sprijin din FSUE pentru România, care a suferit daune majore vara trecută.”, spune Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune şi reforme.

FSUE este unul dintre principalele instrumente ale UE pentru redresare în urma dezastrelor. El sprijină statele membre şi ţările candidate prin oferirea unei contribuţii financiare în urma producerii unor dezastre naturale grave.

Începând din aprilie 2020, în cadrul eforturilor UE de combatere a pandemiei de COVID-19, domeniul de aplicare al FSUE a fost extins pentru a acoperi urgenţele majore de sănătate publică.

FSUE a fost creat după inundaţiile grave care au avut loc în Europa Centrală în vara anului 2002, în principal pentru a sprijini operaţiunile de urgenţă şi de redresare ale ţărilor eligibile în urma producerii unor dezastre naturale.

 

Între 2002 şi 2022, FSUE a mobilizat în total peste 8,2 miliarde euro pentru intervenţii în 127 de dezastre (107 dezastre naturale şi 20 de urgenţe sanitare) în 24 de state membre (plus Regatul Unit) şi în 3 ţări în curs de aderare (Albania, Muntenegru şi Serbia).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO