Retail&Agrobusiness

RetuRO, administratorul Sistemului naţional de Garanţie-Returnare, anunţă că toţi producătorii de băuturi în ambalaje primare nereutilizabile îşi pot înregistra gratuit produsele în sistem până la 1 ianuarie 2024

RetuRO, administratorul Sistemului naţional de...

Autor: Cristina Bellu

06.10.2023, 14:15 270

RetuRO, administratorul Sistemului naţional de Garanţie-Returnare (SGR), anunţă că toţi producătorii de băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, îşi pot înregistra acum produsele lor SGR în platforma RetuRO.

Înregistrarea în Registrul de Ambalaje SGR este gratuită până la data de 1 ianuarie 2024, urmând ca ulterior acestei date să se perceapă o taxa stabilită conform contractului de prestări servicii între RetuRO şi producători.

“Încurajăm toţi producătorii să aleagă optiunea favorabilă nevoilor lor, în funcţie de profilul afacerii şi să finalizeze înregistrarea produselor cât mai curând posibil. De asemenea, este foarte important ca informaţiile furnizate de producători în Registrului de Ambalaje SGR să fie corecte şi exacte pentru că, ulterior, aceste date vor fi folosite pentru recunoaşterea produselor SGR la toate punctele de colectare, inclusiv la automatele de preluare a ambalajelor de băuturi (RVM); aşadar, implicarea producătorilor în acest proces este crucială pentru buna funcţionare a Sistemului Garanţie-Returnare în România”, spun reprezentanţii RetuRO.

Potrivit acestora, producătorii au două opţiuni de a înregistra produsele: individual sau multiplă. În cazul producătorilor cu mai multe produse de înregistrat, înregistrarea multiplă este de obicei opţiunea recomandată, pentru că se pot adăuga mai multe produse progresiv şi să pot încărca toate produsele pentru o înregistrare simultană.

Începând cu data de 30 noiembrie 2023, sistemul de garanţie-returnare (SGR) devine şi în România funcţional, conform prevederilor legale naţionale. Este, de fapt, data de la care consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 lei la cumpărarea unei băuturi îmbuteliate urmând ca, după golirea ambalajului, să îl predea într-un punct de returnare organizat de comercianţi, pentru a primi valoarea garanţiei plătite iniţial.

SGR pentru ambalaje primare nereutilizabile a fost creat în ideea de a încuraja reciclarea şi gestionarea eficientă a deşeurilor ambalajelor, deopotrivă de către populaţie şi companii.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO