Retail&Agrobusiness

RetuRO, administratorul Sistemului Garanţie-Returnare, deschide al doilea centru de colectare a ambalajelor de băuturi din ţară, în parcul logistic din Giarmata, judeţul Timiş, unde urmează să proceseze lunar 8 milioane de ambalaje

RetuRO, administratorul Sistemului Garanţie-Returnare,...

Autor: Cristina Bellu

07.02.2024, 14:28 196

RetuRO, administratorul Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) din România, deschide cel de-al doilea centru de colectare a ambalajelor de băuturi din ţară, în cadrul parcului logistic din Giarmata, judeţul Timiş, după ce în noiembrie 2023, RetuRO a inaugurat în Bonţida, judeţul Cluj, primul astfel de centru.

Noua unitate are o suprafaţă de aproximativ 4.400 de metri pătraţi şi ar urma să proceseze aproximativ 8 milioane de ambalaje pe lună, potrivit lui Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

“Este important de menţionat că, în România, cu cele aproximativ 7 miliarde de ambalaje pe care ne dorim să le recuperăm, anual, de pe piaţă, implementăm al doilea cel mai mare sistem de Garanţie-Returnare din Europa, urmând exemplul Germaniei, care procesează 18 miliarde de ambalaje pe an”, spune Mircea Fechet.

Infrastructura de centre regionale pentru Sistemul de Garanţie-Returnare va fi dezvoltată treptat de RetuRO, până la finalul anului, simultan cu creşterea volumului de ambalaje de băuturi puse pe piaţă de producători, returnate de consumatori şi colectate de comercianţi.

Oficialii RetuRO estimează că împreună cu centrul RetuRO din Bonţida numărul de ambalaje de băuturi procesate anual se va apropia de un miliard.

“De la lansarea oficială a Sistemului de Garanţie-Returnare în România, pe 30 noiembrie, am fost martorii unei integrări treptate a ambalajelor SGR în magazinele de retail. Producătorii şi importatorii au trecut, deja, la producerea exclusivă de ambalaje SGR, în timp ce comercianţii au comandat primele kit-uri de colectare şi se pregătesc să accepte ambalajele goale de la consumatori, pe care, apoi, RetuRO le va colecta din magazinele lor”, spune Gemma Webb, CEO şi Preşedinte al Directoratului RetuRO.

La centrul RetuRO din Giarmata vor fi transportate atât ambalajele de băuturi colectate manual, cât şi automat, prin echipamente de tip RVM.

În perioada următoare, RetuRO va anunţa şi alte locaţii strategice care vor intra în pregătire pentru susţinerea Sistemului Garanţie-Returnare.

Compania RetuRO a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

RetuRO funcţionează cu finanţare exclusiv privată şi are rolul de a asigura transparenţa asupra cantităţilor de ambalaje pentru băuturi puse pe piaţă şi returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deşeurilor de ambalaje, în vederea atingerii ţintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

 
 
 
 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO