Retail&Agrobusiness

Restructurarea pieţei de 200 mil. euro a îngheţatei în ultimii 20 de ani

Restructurarea pieţei de 200 mil. euro a îngheţatei...

Autor: Cristina Roşca

06.11.2018, 00:07 1000

Piaţa îngheţatei, evaluată la 200 de milioane de euro, a trecut printr-o serie de schimbări importante în ultimele două decenii, de la intrări de jucători noi, la achiziţii între companiile deja active.

Cea mai recentă mutare de pe această piaţă este preluarea Betty Ice de către Unilever. Gigantul anglo-olandez Unilever a cumpărat de la antreprenorul Vasile Armenean producătorul sucevean de îngheţată Betty Ice într-o tranzacţie evaluată la aproape 100 de milioane de euro.

Astfel, Unilever este astăzi lider pe piaţa de îngheţată, după preluarea recentă a Betty Ice ajungând la o cotă de piaţă ce sare de 30%, conform estimărilor ZF. Prin comparaţie, elveţienii de la Nestlé ajunseseră să domine piaţa de îngheţată din România în 2005 după preluarea Delta la nivel internaţional, cota de piaţă fiind de circa 40% atunci. În ultimul deceniu s-au dezvoltat însă puternic jucătorii locali care au câştigat treptat teren, cel mai concludent exemplu fiind chiar cel al Betty Ice, numărul doi în piaţă înainte ca firma să fie preluată de către Unilever.

„Prin comparaţie cu pieţele dezvoltate din Occident sau din zona scandinavă, piaţa locală este puternic fragmentată. În alte ţări cei doi jucători mari - Unilever şi Nestlé - au împreună circa 85% din totalul vânzărilor de profil, restul controlând împreună 15%“, spunea anterior un executiv din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO