Retail&Agrobusiness

Rapiţa câştigă 7,6% la productivitate în ultima lună şi randamentul se apropie de recordul istoric de anul trecut

Rapiţa câştigă 7,6% la productivitate în ultima...

Autor: Gabriel Razi

02.06.2015, 00:06 391
Productivitatea la rapiţă, una dintre cele mai profitabile culturi agricole, este estimată în medie la 2,53 tone/hectar la sfârşitul lunii mai, aproape de re­cor­dul istoric absolut al României de anul trecut, arată un raport al Comisiei Eu­ropene.
 
Estimările de productivitate la rapiţă au fost majorate în fiecare din ultimele trei luni pe fondul condiţiilor meteo prielnice, iar luna trecută monitorul agricol al UE a ajustat pozitiv cu 7,7% prognoza României.
 
Plusul estimat în România a fost şi al doilea cel mai mare între cei 20 de producători de rapiţă ai pieţei comunitare. Pe primul loc în mai a fost Ungaria cu o majorare de 18%. „Prognoza de productivitate este pozitivă, în special pentru rapiţă. (…) Acumularea de bio­masă pentru rapiţă depăşeşte media în zonele de sud şi est, dar rămâne sub medie în centrul ţării şi în nord-vest“, arată raportul dat publicităţii în urmă cu o săptămână.
 
Fermierii vor începe să strângă de pe câmp rapiţa în aproximativ patru săptămâni, ceea ce înseamnă că vremea mai are timp să dea peste cap calculele fermierilor. Condiţiile meteo nefavorabile la momentul recoltei pot fi un factor de dimi­nuare a productivităţii.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO