Retail&Agrobusiness

Prima victimă importantă a „valurilor“ de secetă din 2020 şi 2022. O fermă de 1.200 de hectare din judeţul Călăraşi intră în insolvenţă la cerere. Proprietar: „Optimizăm cheltuielile, ca economiile şi producţiile obţinute să ne asigure continuitatea“

Prima victimă importantă a „valurilor“ de secetă...

Autor: Florentina Niţu

17.12.2022, 12:01 8187

Agromec Vlad Ţepeş, companie deţinută de antreprenorul Constantin Mihalache, ce se ocupă de cultivarea cerealelor pe o suprafaţă de circa 1.200 de hectare în judeţul Călăraşi, a cerut la finalul lunii noiembrie a acestui an insolvenţa, arată datele dintr-un dosar aflat pe Portalul instanţelor de judecată.

„Am cerut insolvenţa şi spe­răm ca în doi ani să ne reorga­ni­zăm, să ieşim din acest impas. Sunt mai mulţi factori care m-au făcut să iau această decizie, unul dintre ei fiind seceta din 2020 şi din acest an. Un alt factor este faptul că nu am fost bancabili până în acest an, astfel încât să apelăm la un credit IMM Invest, de exemplu“, a explicat pentru ZF Constantin Mihalache.

Antreprenorul a pus bazele afacerii Agromec Vlad Ţepeş, în localitatea Vlad Ţepeş, în 1996. În 2020, compania a fost puternic afectată de secetă, astfel că cifra de afaceri înregistrată a fost de 8,1 milioane de lei, cea mai mică din 2009 până atunci, din istoria companiei, arată datele publice. Mai mult, profitul a scăzut de la 2,3 milioane de lei în 2019 la 21.800 lei în 2020. „În 2020, s-a produs cea mai cruntă secetă, pentru că nu am recoltat nimic. În anul următor am reînfiinţat culturi pe 1.200 de hectare, pe suprafeţele calamitate, la fel şi în acest an, când seceta iarăşi ne-a afectat, dar mai puţin. Noi investim foarte mult în suprafeţele de grâu, rapiţă, orz şi porumb pentru producţia pe care ne propunem să o realizăm şi rezultatele nu au fost foarte bune, din cauza lipsei de apă“, a precizat Constantin Mihalache.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO