Retail&Agrobusiness

Nestle are 100 de fabrici în Europa. România, printre puţinele ţări unde grupul nu produce, doar vinde

Nestle are 100 de fabrici în Europa. România, printre...

Autor: Cristina Roşca

08.12.2020, 07:00 842

Gigantul elveţian a avut o fabrică în România, la Timişoara, dar a închis-o în prima parte a anului trecut.

Grupul Nestle, cu sediul în Elveţia, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa bunurilor de larg consum din lume, are 100 de fabrici în Europa, fiind activ în producţie în aproape toate ţările mai puţin în România. Pe plan local, gigantul vinde produse sub branduri precum KitKat, Nescafe sau Nesquik, dar aduse din import.

Până anul trecut, Nestle producea la Timişoara peste 10.000 de tone de dulciuri (napolitane Joe) şi cafea. Fabrica din vestul ţării a fost achiziţionată în anul 2000, odată cu marca Joe, de la omul de afaceri Florentin Banu.

La începutul lui 2019, grupul a anunţat că închide fabrica invocând noi tipare de consum şi deficit de muncă, într-un mediu competitiv. Brandurile realizate la Timişoara nu au dispărut de pe piaţă, producţia fiind muta­tă. „Napolitanele Joe se realizea­ză acum în Lviv, Ucraina în ceea ce priveşte gama de bază, şi în Polonia - gama Joe Dreams“, a spus Leszek Wacirz, coun­try manager la Nestle România, într-un interviu acordat ZF recent.

Despre noi investiţii în producţie Leszek Wacirz spune că nu sunt acum pe listă, dar niciodată să nu spui niciodată. „Suntem deschişi către noi oportunităţi, uşa e deschisă.“

Spre comparaţie, în 2020 gigantul a anunţat investiţii masive în fabricile din Ungaria (hrană de animale de companie) şi Bulgaria (napolitane).

În afară de România, alte ţări fără unităţi de pro­duc­ţie Nestle sunt Belarus, Republica Moldova, ţările baltice sau cele din Balcani, potrivit unui raport al grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO