Retail&Agrobusiness

Ministrul Agriculturii: "Noile provocări creează şi noi oportunităţi, iar România poate deveni un bun furnizor de ulei de floarea soarelui şi de făină de grâu pentru poporul iordanian"

Ministrul Agriculturii: "Noile provocări creează şi...

Autor: Florentina Niţu

31.03.2022, 18:20 2114

Cu o producţie de circa 300.000 de tone de ulei comestibil în 2020 şi o producţie de făină de grâu este de 1,38 milioane tone echivalentul în grâu, România poate deveni un furnizor important pentru Iordania, ţară cu care are deja relaţii comerciale bune pentru exportul de ovine şi caprine, dar şi pentru cel de cereale. 

"Noile provocări creează şi noi oportunităţi, iar România poate deveni un bun furnizor de ulei de floarea soarelui şi de făină de grâu pentru poporul iordanian. Creşterea capacităţilor de procesare a seminţelor de floarea soarelui în România poate suplini cantităţile de ulei furnizat în trecut de Ucraina către Iordania. Avem un parteneriat stabil ce poate fi dezvoltat în viitor prin cooperarea directă dintre producătorii noştri agricoli”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii. El se află într-o vizită oficială în Iordania şi a avut astăzi o întrevedere bilaterală cu ministrul Industriei, Comerţului şi Aprovizionării, Yousef Mahmoud Al Shamali.

Discuţiile au vizat impulsionarea schimburilor comerciale, ministerul iordanian al Industriei, Comerţului şi Aprovizionării organizând periodic licitaţii pentru importuri de grâu şi orz, în funcţie de cererea de pe piaţa internă, au transmis reprezentanţii ministerului Agriculturii din România într-un comunicat de presă. 

De asemenea, ministrul Chesnoiu a vizitat două fabrici de îngrăşăminte, unde a purtat discuţii cu reprezentanţii conducerilor companiilor, principala temă fiind schimbul comercial ce se poate realiza între cele două state, România şi Iordania.

"Piaţa fertilizanţilor a fost puternic afectată de creşterile de preţuri pentru gazele naturale şi căutăm soluţii pentru a echilibra situaţia. Dacă în acest an, peste două treimi din necesarul de îngrăşăminte a fost asigurat, pentru anul agricol viitor trebuie să luăm toate măsurile pentru a nu ne confrunta cu o lipsă de îngrăşăminte pe piaţa din România. Ne dorim o colaborare cu producătorii de fertilizanţi din Iordania pentru a asigura fermierilor români acces la îngrăşăminte la preţuri cât mai accesibile”, a declarat ministrul Chesnoiu.

El a mai menţionat că va avea o întâlnire cu importatori iordanieni de animale dar şi alţi oameni de afaceri interesaţi să investească în România.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO