Retail&Agrobusiness

Ministerul Agriculturii are pe masă un program cu fonduri de 600 mil. euro pentru industria alimentară. Cine ar putea accesa fondurile?

Ministerul Agriculturii are pe masă un program cu...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

29.06.2023, 16:00 588

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a afişat pe site-ul propriu un proiect de act normativ pentru aplicarea unui program naţional multianual, INVESTALIM, aferent perioadei 2023-2026 de dezvoltare şi modernizare a industriei alimentare. Obiectivul programului este de a susţine financiar companiile în vederea stimulării producţiei interne de bunuri alimentare.

Programul INVESTALIM va fi derulat de către Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Bugetul maxim al Programului INVESTALIM pentru perioada 2023 - 2026 este de 2.9 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600.000.000 euro, conform datelor transmise de reprezentanţii ministerului.

Prin acest program se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru susţinerea investiţiilor în achiziţionarea de active pentru înfiinţarea de unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei prin fabricarea unor produse noi.

Investiţiile realizate în cadrul Programului INVESTALIM trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii principale:

a) să aibă o valoare totală, fără TVA, de minimum 2.500.000 lei, respectiv echivalentul a aproximativ 500.000 euro;

b) să demonstreze eficienţa economică şi viabilitatea pe toată durata implementării investiţiei şi încă 5 ani de la data finalizării acesteia;

c) să îndeplinească indicatori cantitativi şi calitativi stabiliţi;

d) să genereze contribuţii la dezvoltarea regională, prin plata de taxe şi impozite la bugetul consolidat al statului şi la bugetele locale, pentru perioada implementării investiţiei şi încă 5 ani de la data finalizării acesteia;

e) să genereze un efect multiplicator cuantificabil în economie prin atragerea altor investiţii conexe şi dezvoltarea furnizorilor locali de produse şi servicii.

f) întreprinderea are obligaţia de a menţine în stare de funcţionare investiţia iniţială realizată, pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la data finalizării acesteia.

Beneficiarii sunt operatori economici constituiţi conform Legii nr. 31/1990. Aceştia trebuie să asigure o contribuţie financiară de cel puţin 25% din costurile totale ale proiectului de investiţii, din resurse proprii, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public, se arată în proiectul afişat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Pentru asigurarea contribuţiei proprii, beneficiarii pot contracta finanţări de la instituţii de credit. Aceste finanţări se acordă cu respectarea normelor interne proprii ale instituţiilor de credit, în baza unui contract de credit, şi sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA.

În cadrul Programului, AFIR emite acorduri de finanţare pana la data de 31 decembrie 2026, iar plăţile se efectuează pana la 31 decembrie 2031. 

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă poate fi consultat la următorul link: https://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative.html 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO