Retail&Agrobusiness

Maşinile de spălat produse de Arctic la Ulmi, în Dâmboviţa, ajung în 42 de ţări, din Senegal în Paraguay şi din Mauritania în Tunisia

Maşinile de spălat produse de Arctic la Ulmi, în...

Autor: Cristina Roşca

27.02.2024, 14:16 147

Fabrica de la Ulmi, din judeţul Dâmboviţa, a Arctic, cel mai mare producător de electrocasnice din România, exportă 82% din tot ce realizează, maşinile de spălat rufe “made in Romania” ajungând în 42 de ţări. Cea mai mare parte a producţie merge către Europa, însă electrocasnicele ajung şi în state din Africa ori America Latină precum Senegal, Paraguay, Tunisia, Mauritania sau Guineea.

Inaugurată în 2019, după o investiţie de tip greenfield peste 150 mil. euro, fabrica a ajuns să producă în cei peste patru ani de activitate un total de patru milioane de maşini de spălat rufe. Până la finalul anului, oficialii Arctic anunţă că vor depăşi următorul prag, cel de cinci milioane de unităţi.

Fabrica are capacitatea de a realiza 407 modele de maşini de spălat rufe.

„Deschiderea fabricii din Ulmi în 2019 a marcat o nouă eră în ceea ce priveşte producţia, sub umbrela Industry 4.0, poziţionând Romania ca etalon în materie de eficienţa energetică, gestionarea inteligentă a resurselor şi inovaţie. Atingerea pragului de patru milioane de maşini de spălat rufe produse aici este rezultatul unui efort cumulat al întregii echipe. Ne-am concentrat toată energia pentru a găsi cele mai bune soluţii, astfel încât fiecare produs care iese pe uşa fabricii să aibă o amprentă de carbon cât mai mică. (…) Ne propunem ca până la finalul anului să depăşim pragul de cinci milioane unităţi produse la Ulmi”, a declarat Murat Büyükerk, chief executive officer al Arctic.

Peste 80% din procesele logistice din fabrică sunt automatizate. Peste 200 de roboţi, care lucrează cot la cot cu oamenii, sunt implicaţi în producţia maşinilor de spălat rufe, ceea ce a dus la o creştere cu 30% a productivităţii.

Totodată, spun oficialii Arctic, consumul de resurse în cadrul procesului de fabricaţie a electrocasnicelor în unitatea din Ulmi a înregistrat, de la deschidere, o scădere semnificativă - cu 56% a energiei utilizate, cu 60% a consumului de apă şi o diminuare de 26% a cantităţii de deşeuri rezultate din producţie.

Unitatea foloseşte energie provenită din surse regenerabile, 20% fiind produsă cu ajutorul propriului parc fotovoltaic. Mai mult, peste jumătate din energia totală folosită în producţia celor patru milioane de maşini de spălat a provenit de la furnizori cu certificare de origine, care furnizează exclusiv energie verde.

Arctic deţine în România două fabrici, una care produce frigidere, iar o alta ce realizează maşini de spălat. Producătorul de electrocasnice a terminat anul 2022 cu o cifră de afaceri record, de 3,8 mld. lei, cu 8,5% mai mare decât în 2021.

Cifrele raportate la Ministerul de Finanţe se referă atât la businessul de producţie, cât şi de import şi distribuţie (produse electrocasnice aduse în România din alte fabrici ale grupului). Grupul Arcelik operează local tot business-ul Arctic printr-o singură entitate. La total, producţia contribuie cel mai mult, respectiv circa 70%, conform datelor ZF cele mai recente.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO