Retail&Agrobusiness

Ideile preşedintelui Klaus Iohannis: Avem nevoie de conectarea reală a regiunilor de dezvoltare, de deschidere către pieţele externe

Ideile preşedintelui Klaus Iohannis: Avem nevoie de...

Autor: Greta Bogdan

05.07.2016, 11:47 410
Preşedintele Klaus Iohannis a spus ca România are nevoie de o conectare reală a regiunilor de dezvoltare şi de deschidere către pieţele externe, cu implicarea tuturor specialiştilor, a economiştilor şi a clasei politice, cu prilejul lansării proiectului „România competitivă", un proiect al guvernului care presupune o strategie de dezvoltare a ţării pe termen mediu şi lung.
 
Ce a declarat preşedintele cu privire la dezvoltarea economică a ţării în următoarea perioadă:
 
- Trebuie să recuperăm restanţele în materie de fonduri europene. 
- Prin cota unică, România este astăzi competitivă fiscal. 
- Avem nevoie de politici pro-piaţă, pentru ca interprinzatorii să consolideze clasa de mijloc.
- Nu doar nivelul impozitelor contează, ci şi povara birocraţiei, timpul şi costurile cu avize. 
- Avem nevoie de soluţii concrete care să aducă transparenţa şi predictibilitate în piaţă.
- Direcţiile strategice ale româniei competitive necesită consens, iar mai importante sunt ideile care se vor cristaliza în perioada următoare.
- M-aş bucura ca la aceste discuţii să participe câţi mai mulţi specialişti, partidele politice, economişti, care să identifice problemele cu care ne confruntăm. 
 - Vorbim adesea despre marile priorităţi. Dar cum le vom atinge? Acestor întrebări sunteţi datori să le răspundeţi concret şi imediat. 
 - Educaţia este de asemenea un pilon fundamental pentru dezvoltarea României. Ca preşedinte am inclus-o în strategia naţională de apărare. Ca fost profesor doresc ca sistemul nostru educaţional să fie adaptat la nevoile reale şi actuale.
 - De asemenea, merită să acordăm o atenţie specială agriculturii şi fermierilor români.  Avem un potenţial agricol imens.  
 - România puternică este una competitivă, o Românie europeană. Cred că potenţialul european poate ieşi întărit, iar România îşi poate asuma un rol constructiv în acest sens.  
 - Trebuie să înţelegem că împreună ne va fi mai bine decât separat. Dezvoltarea României de mâine trebuie privită că strategie de dezvoltare europeană.  
 
Preşedintele a declarat că, din perspectiva proiectului de ţară, România are nevoie de "o guvernare responsabilă, realistă, consecvenţă pe cale reformelor, transparenţă, decuplarea clientelei de la banul public, prin eliminarea corupţiei şi reducerea birocraţiei". Şeful statului a mai afirmat că proiectul de ţară trebuie să includă şi regândirea relaţiei dintre stat şi cetăţean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO