Retail&Agrobusiness

Gaetan Pacton, CEO-ul Profi: Finanţarea s-a scumpit de cinci ori, aşa că suntem mai atenţi cu deschiderile şi modernizările

Gaetan Pacton, CEO-ul Profi: Finanţarea s-a scumpit de...

Autor: Cristina Roşca

24.01.2023, 08:30 656

În 2022 retailerul a inaugurat 96 de unităţi noi şi a remodelat alte 177.

Gaetan Pacton, CEO-ul Profi, spune că retailerul păstrează în 2023 viteza de dezvoltare la peste 250 de deschideri şi modernizări, dar caută cele mai profitabile opţiuni de extindere, pentru că finanţarea s-a scumpit de cinci ori.

„În anii anteriori, costul de finanţare era foarte mic. Acum a crescut de cinci ori, aşa că vom alege atent unde deschidem, vom căuta cele mai profitabile opţiuni şi vom încerca să găsim care e cel mai bun raport între inaugurări şi modernizări“, explică executivul francez.

Inflaţia record a forţat băncile centrale să majoreze dobânzile de politică monetară în 2022, iar aceste măsuri sunt resimţite de oameni, dar şi de companii deopotrivă.

În 2022 Profi a inaugurat 96 de unităţi noi şi a remodelat alte 177, închizând anul cu 1.641 de magazine. În continuare, executivul francez consideră că mai există loc de expansiune, afirmând că în Italia sau Franţa cota de piaţă a comerţului modern sare de 85%, pe când în România e la puţin peste 70%.

„Ţinând cont de această cotă de piaţă a comerţului modern în total comerţ alimentar, cred că Profi poate sări de 2.000 de magazine în România.“ Bugetul de investiţii e stabil în 2023, la 500 mil. lei.

Profi a închis anul trecut cu afaceri de 11,6 mld. lei, cu 22% mai mari decât în 2021, conform calculelor ZF pe baza datelor comunicate de Gaetan Pacton.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO