Retail&Agrobusiness

Fermierii ar putea primi subvenţii între 20.000-250.000 de euro pentru refacerea producţiei agricole şi pentru combaterea pestei porcine

Fermierii ar putea primi subvenţii între 20.000-250.000...

Autor: Florentina Niţu

16.07.2019, 16:25 891

Agricultorii români au depus în perioada 1 aprilie – 30 iunie documentaţia necesară pentru a obţine subvenţii să-şi refacă producţia agricolă afectată de condiţiile climatice nefavorabile şi pentru a preveni apariţia epidemiilor de pestă porcină africană, potrivit Ministerului Agriculturii.

Ei ar putea primi suvenţii de la 20.000 euro până la 250.000 euro, în funcţie de tipul operaţiunii şi de sub-măsura accesată: creşterea capacităţii de prevenire a apariţiei epidemiilor şi combaterea acestora şi reducerea efectelor dezastrelor naturale, a evenimentelor adverse şi catastrofale asupra potenţialului de producţie agricolă.

„Beneficiarii eligibili în cadrul acestor sesiuni au fost: fermieri, cooperative, grupuri de producători, cât şi entităţi publice cu atribuţii în domeniul sanitar-veterinar, autorităţi publice care au în administrare punctele de trecere a frontierei, drumurile publice şi administratori/gestionari publici ai fondurilor cinegetice”, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii.

Pentru a fi eligibile la finanţare, proiectele ar trebui să prevadă investiţii în instalaţii de dezinfectare şi dezinsecţie; investiţii în creşterea capacităţii operaţionale pentru reducerea timpilor de diagnostic prin dotarea laboratoarelor şi achiziţia de mijloace de transport a probelor; achiziţionarea de camere frigorifice pentru depozitarea temporară a animalelor sălbatice ucise până la primirea rezultatelor probelor prelevate şi investiţii în instalaţii, echipamente şi infrastructura sanitară şi garduri de protecţie, inclusiv repelenţi, în cadrul fermelor, pentru asigurarea biosecurităţii.

Pentru prevenirea pestei porcine au fost depuse 174 proiecte la nivel naţional, a căror valoare se ridică la 15,7 mil. euro. Bugetul total disponibil al ministerul este de 14,7 mil. euro. În prezent, proiectele se află în analiză la nivelul Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

De asemenea, ar putea fi decontate cheltuielile eligibile stabilite în cadrul proiectului, inclusiv cele efectuate înainte de depunerea cererii de finanţare, dar nu mai devreme de 31 iulie 2017, data la care a fost recunoscut oficial fenomenului epizootiei de pestă porcină africană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO