Retail&Agrobusiness

Familia Korponay revine în forţă pe piaţa produselor pentru animale cu două achiziţii locale şi consolidează un grup cu afaceri de 125 mil. lei în 2023. Ce urmează? Noi tranzacţii

Familia Korponay revine în forţă pe piaţa produselor...

Autor: Cristina Roşca

13.11.2023, 11:19 1320

Cumpărătorul este cunoscut pentru că a vândut businessul Maravet către un gigant american.

Familia Korponay, cunoscută pentru că a vândut businessul Maravet către un gigant american, revine în forţă în prima ligă din piaţa de produse pentru animale prin două achiziţii – 100% din Monterovet din Bucureşti şi 50% din Promedivet din Sovata, Mureş.

Preluările au fost realizate prin firma Biovet Distribution din Bucureşti, controlată de Vetimex Capital, compania de investiţii deţinută de familia Korponay din Baia Mare.

Cele două acorduri au fost finalizate. Dealul ce a vizat preluarea 100% a Monterovet a primit acordul Consiliului Concurenţei.

“Am deschis un nou capitol - şi îl scriem împreună cu Monterovet şi Promedivet. Ne bucurăm de un parteneriat consolidat cu proprietarii de animale de companie şi cu medicii veterinari. Pentru noi, cea mai importantă resursă a fost, rămâne şi va fi, resursa umană, motiv pentru care în perioada următoare ne vom concentra pe integrarea business-urilor şi a echipelor”, a declarat Ferenc Korponay, CEO al Vetimex Capital.

Mihai Huziconschi, acţionar şi el în Biovet Distribution, împreună cu Vasile Neamţu şi, respectiv, Fazakas Mihály, vor coordona mai departe activitatea executivă a companiilor, iar Ferenc Korponay se va ocupa de alte achiziţii şi de extinderea pieţele externe.

“Sunt nerăbdător să pun din nou în valoare experienţa mea de peste 25 de ani în favoarea acestor firme, fără să mă opresc la aceste două achiziţii. În cursul lunii noiembrie urmează să încheiem o nouă tranzacţie şi în Ungaria. Voi continua să am telefonul deschis pentru alte colaborări cu antreprenori care doresc un exit parţial sau total din companie sau, de ce nu, un aport extern de capital pentru creştere”, spune Ferenc Korponay.

Grupul acestor companii estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 125 mil. lei şi un EBITDA de 13 milioane lei. Pentru 2024, sunt bugetate vânzări de 175 mil. lei,  respectiv 17 mil.  lei EBITDA. Datele nu includ achiziţiile noi aflate în plan.

Biovet Distribution este deţinută în proporţie de 81% de Vetimex Capital, compania de investiţii a familiei Andrea şi Ferenc Korponay. Restul de acţiuni sunt deţinute de Mihai Huziconschi, directorul companiei. Businessul a fost preluat în 2014 de la medicul veterinar Adrian Sufaru.

După exitul de la Maravet, Vetimex Capital a fost implicată, printre altele, în cea de-a doua cea mai mare tranzacţie de pe piaţa birourilor din Cluj, un deal de peste 30 de milioane de euro. Totodată, firma mai are investiţii în ţară în terenuri agricole şi fermă de peste 1,100 de bovine. Mai mult, Vetimex Capital a pariat pe mai multe fonduri locale: ROCA Investments, ROCA X, Agista, Black Sea Fund, respectiv în Ungaria, unde are deja două investiţii.

Montero Vet, o firmă care comercializează produse farmaceutice şi non-farmaceutice pentru animale, era deţinută anterior de un antreprenor sloven, Nazarij Ludvik Glavina, şi de românul Cristian Susmă, conform platformei de analiză a companiilor termene.ro.

Cristian Susma şi Ferenc Korponay se cunosc de multă vreme, spune acesta din urmă. La fel, cumpărătorul se cunoaşte de peste 30 de ani, încă din perioada studenţiei, cu Fazakas Mihaly, cu care va deţine acum compania Promedivet.

Monterovet are peste 24 de ani de vechime, activând în importul şi distribuţia de produse veterinare la nivel naţional.

“În Ferenc Korponay am găsit un partener extrem de dedicat şi profesionist. Mă bucur să las firma pe mâinile lui, fiind un foarte bun cunoscător al pieţei de profil”, a declarat Cristian Susma, unul dintre acţionarii Monterovet.

Promedivet este un producător de articole destinate domeniului veterinar şi zootehniei.  Compania îşi concentrează atenţia pe o nişă de produse, cum ar fi produsele din extracte de plante, biocide naturale, respectiv şampoane şi rodenticide.

„Cu experienţa lui Ferenc Korponay, compania va putea depăsi media creşterii din ultimii ani, planul agreat fiind unul pe termen lung”, a declarat Fazakas Mihály, co-fondatorul Promedivet.

Investiţia în aceste societăţi vine pe fondul dinamicii acestor firme care au avut o creştere medie a businessului (CAGR) de peste 15% în ultimii trei ani, spune Ferenc Korponay. „Prin acest pas, dorim să susţinem viziunea de expansiune şi diversificare.”

Montero Vet a raportat afaceri de aproape 47,5 mil. lei în 2022 (Ă7%). Promedivet a avut o cifră de afaceri de 20,3 mil. lei anul trecut, minus 4%, conform platformei de analiză a companiilor termene.ro. Pe de altă parte, cumpărătorul – firma Biovet Distribution din Bucureşti - are afaceri de 22,4 mil. lei anul trecut (plus 15% versus 2021).

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO