Retail&Agrobusiness

De ce Franţa are o brutărie la 1.800 de locuitori iar România una la 8.100 de locuitori

De ce Franţa are o brutărie la 1.800 de locuitori iar...

Autor: Florentina Niţu

12.06.2023, 00:07 2622

Raportat la populaţie, aproape 2.000 de francezi se bucură de pâinea abia scoasă din cuptorul unei „boulangerie” de lângă casă, în vreme ce în România balanţa este în defavoarea micilor afaceri din panificaţie iar pâine este adusă în magazine de la zeci de kilometri. Faţă de francezi care preferă pâinea proaspăt scoasă din cuptor, românii mănâncă pâine ambalată sau congelată, produsă în marile fabrici, pentru că este mai ieftină. Aşa că România are o brutărie la 8.100 de locuitori, în vreme ce Franţa are o brutărie la 1.800 de locuitori. Iar românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din UE.

„Pâinea noastră este făcută cu făină măcinată la moară, cu sare şi apă, atât. Însă, oamenii văd pâinea produsă în fabrici mai frumoasă, mai pufoasă, mai altfel. Într-o fabrică, unde totul e mecanizat, pâinea e uniformă, dar când o face omul cu mâna sa, o pâine poate fi mai lungă, una mai scurtă, alta mai strâmbă, iar consumatorii se uită şi la aspect. Gustul însă nu se compară”, spune Cristian Bivolaru, proprietarul companiei Cuptorul Ţărănesc, o brutărie cu tradiţie în coacerea pâinii pe vatră de peste 100 de ani.

Mica brutărie a familiei Bivolaru se află în Ciovârnăşani, un sat cu mai puţin de 500 de locuitori din judeţul Mehedinţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO