Retail&Agrobusiness

Cum va fi anul agricol 2023? Grâul şi rapiţa arată foarte bine datorită ploilor din toamnă şi a temperaturilor peste medie de la începutul iernii. 2023 începe cu optimism

Cum va fi anul agricol 2023? Grâul şi rapiţa arată...

Autor: Florentina Niţu

05.01.2023, 09:30 738

Anul agricol 2022-2023 a debutat bine cu ploi în toamnă, însă fermierii aşteaptă lapoviţa, ninsoarea sau noi ploi pentru a creşte rezervele de apă din sol, necesare pentru dezvoltarea bună a culturilor în primăvară. În prima lună de iarnă, decembrie, temperaturile au fost ridicate, de 14-15 grade C, şi au ajuns la maxime de 19 grade C, mult peste mediile normale din acest anotimp, iar precipitaţiile au lipsit Pe termen lung, în următoarele trei luni, temperaturile vor mai scădea, dar nu vor ajunge la media normală, de 0 grade C, conform datelor ANM.

Culturile de grâu, rapiţă şi orz, însămânţate în toamna anului 2022 pe o suprafaţă de circa 3 milioane de hectare, au răsărit şi arată satisfăcător spre foarte bine în majoritatea regiunilor din ţară, afirmă producătorii agricoli, excepţie fiind anumite zone din Dobrogea, Moldova şi Muntenia, unde este o lipsă mai mare a rezervei de apă din sol, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

„Temperaturile ridicate din decembrie şi de acum n-au avut niciun impact negativ asupra culturilor până acum. Chiar sunt pe câmp şi văd că grâul a răsărit uniform, deşi o parte a fost însămânţat târziu, viţa-de-vie arată bine, iar pomii fructiferi la fel. Căldura a ajutat plantele să se dezvolte şi se anunţa scăderi de temperatură, şi ploi, care ne vor ajuta. Nu începem noul an cu pesimism, ba din contră, cu optimism”, a spus Mihai Anghel, proprietarul grupului Cerealcom, unul dintre cei mai mari producători de cereale şi oleaginoase din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO