Retail&Agrobusiness

Circa 2.500 de absolvenţi de gimnaziu s-au înscris în acest an la un liceu cu profil agricol. Cele mai căutate specializări au fost cele de tehnician veterinar sau tehnician horticultor, cu rate de ocupare de peste 90%

Circa 2.500 de absolvenţi de gimnaziu s-au înscris în...

Autor: Florentina Niţu

27.09.2021, 12:19 86

Aproape 2.500 de absolvenţi de gimnaziu s-au înscris în acest an la un liceu cu profil agricol din România, potrivit datelor centralizate de fundaţia World Vision România în cadrul programului „Creştem prin Educaţie Agricolă”, derulat de un consorţiu cu acelaşi nume format din organizaţiile World Vision, Junior Achievement România, Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă Cluj şi Centrul Român de Politici Europene.

Printre cele mai căutate specializări în anul şcolar 2021 - 2022 au fost cele de tehnician veterinar, tehnician economic, tehnician analize produse alimentare sau tehnician horticultor, cu rate de ocupare frecvent de peste 90%, potrivit sursei citate anterior. Ratele cele mai ridicate de ocupare a locurilor disponibile au fost înregistrate la mai multe unităţi şcolare care au beneficiat de sprijin pentru dezvoltare şi promovare sub formă de granturi provenite din surse private.

„Din punctul nostru de vedere, al consorţiului «Creştem prin Educaţie Agricolă», planificarea dezvoltării învăţământului tehnologic – şi în special a celui cu profil agricol – ar trebui să fie o prioritate constantă cel puţin pentru următorii 12-16 ani. E foarte greu să schimbăm de la un an la altul perspectiva învechită asupra învăţământului agricol ca fiind în cel mai bun caz o opţiune de rezervă. (...) În acelaşi timp, facem apel la autorităţi să aloce în mod strategic resurse pentru susţinerea învăţământului agricol, astfel încât să putem susţine dezvoltarea sectorului agricol şi cu resursă umană bine calificată. Liceele agricole sunt cele care le asigură tinerilor un loc de muncă bine plătit, aproape de casă”, a spus Crenguţa Bărbosu, Senior Program Manager World Vision România.

Veniturile salariale din domeniul agricol au crescut în primul semestru al acestui an cu 46% faţă de a doua jumătate a lui 2020, spun reprezentanţii organizaţiilor de profil. Un angajat dintr-o companie agricolă câştiga un salariu lunar mediu net de puţin peste 2.500 de lei în decembrie 2020, potrivit datelor de la INS. În aceeaşi lună, salariul mediu net pe economie a ajuns la 3.620 de lei.

De asemenea, ei amintesc că estimările oficiale arată că vom avea un an agricol excepţional, cu o creştere de două cifre a producţiei şi un nivel record al recoltei de grâu. „Toate semnalele arată că agricultura are mari şanse să devină un motor de creştere economică şi o şansă extraordinară de carieră pentru tineri. Cu toate acestea, chiar şi în condiţiile deficitului semnificativ de forţă de muncă din acest sector, învăţământul agricol este încă ignorat în strategiile de dezvoltare economică.”

Aproape 97% dintre fermierii din România nu au absolvit nicio şcoală în domeniu, mai spun oficialii World Vision România. Ei mai spun că una dintre principalele probleme cu care se confruntă liceele agricole o reprezintă lipsa de promovare şi de informare în rândul elevilor de gimnaziu şi a familiilor acestora. Astfel, peste zece licee agricole din întreaga ţară au lansat iniţiative de promovare în rândul potenţialilor candidaţi, cu ajutorul unor granturi de promovare oferite de Romanian-American Foundation. Printre acestea se numără Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brăneşti (jud. Ilfov), Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară „Ţara Bârsei” Prejmer (jud. Braşov) şi Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie Tecuci (jud. Galaţi).

Programul ”Creştem prin Educaţie Agricolă” (CEA) pune la aceeaşi masă învăţământul agricol cu noile tehnologii şi mediul de business, pentru a susţine performanţa profesorilor şi managerilor din licee. Iniţiativele consorţiului se adresează tuturor celor 57 de licee tehnologice cu profilul agricultură din întreaga ţară. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO