Retail&Agrobusiness

Cerasela Tudor, consultant senior al liniei de business Agriculture, AON România: Discutăm de aproape 25% din suprafaţa României asigurată în prezent şi nu este suficient pentru problemele cu care se confruntă fermierii

Cerasela Tudor, consultant senior al liniei de business...

Autor: Mircea Nica

16.11.2023, 12:19 151

În România, suprafaţa agricolă are 9,5 mil. ha, care sunt lucrate de peste 22.700 ferme, iar din suprafaţa totală agricolă, doar 2,35 mil. ha, respectiv 25% este asigurată, a explicat Cerasela Tudor, consultant senior al liniei de business Agriculture, AON România, în cadrul unei conferinţe.

“Liderul de piaţă al asigurărilor agricole din România este Agra Asigurări şi trei asigurători externi cu produse şi soluţii noi pentru asigurarea agricolă. Încă de la început subliniez că vem nevoie de asigurări agricole şi ce avem astăzi aici este ceva complementar. Asigurarea care deja există este bună, funcţionează, dar are nevoie de suport. Mai avem datorie făţă de noi ca profesionişti în agribusiness, trebuie să ne asigurăm că fermierul înţelege bine şi alege produsele potrivite. Fermierul se confruntă din ce în ce mai mult cu o blocare a cash-flow-ului. Discutăm de aproape 25% din suprafaţa României asigurată acum, dar este insuficient pentru problemele care sunt astăzi în prim-plan. Capacitatea de explicare a asigurătorilor, bokerilor este una destul de redusă”, a detaliat Cerasela Tudor.

Principalele riscuri climatice care afectează activitatea fermierilor sunt împărţite în riscuri tradiţionale şi punctuale, respectiv cele care se petrec pe areale mici sau medii, pot fi de o intensitate variată şi pot afecta producţia până la 100%, şi în riscuri climatice sistemice, care se petrec pe areale medii şi mari, pot avea durată medie sau mare şi pot afecta producţia până la calamitate.

Din suprafaţa totală asigurată de 2,35 mil. ha în 2023, circa 1,45 mil. ha sunt asigurate de Agra Asigurări, 600.000 ha sunt asigurate de Groupama Asigurări, iar restul de 300.000 ha sunt asigurate de alţi asigurători.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO