Retail&Agrobusiness

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns pandemia. O secetă ca aceasta nu a mai fost înregistrată de zeci de ani

Adrian Nechita Oros

Adrian Nechita Oros

Autor: Florentina Niţu

19.08.2020, 00:05 760

♦ Ministerul Agriculturii a primit 3,4 mld. lei la rectificare bugetară, din care 850 mil. lei vor fi alocaţi pentru a despăgubi fermierii afectaţi de secetă. „Este puţin, dar atât s-a putut“, spune Adrian Nechita Oros, titularul portofoliului Agriculturii.

Bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat cu 3,4 miliarde de lei la rectificarea bugetară de săptămâna trecută, iar 850 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru a despăgubi fermierii afectaţi de seceta pedologică, care a făcut ravagii în rândul culturilor de toamnă şi în continuare, în anumite zone ale ţării, impactează negativ culturile de primăvară.

„Această rectificare bugetară asigură resursele disponibile limitate pe care guvernul le are la dispoziţie pentru a acoperi toate cheltuielile necesare, toate nevoile, într-o periodă de criză fără precedent. (...) Bugetul nostru a fost suplimentat cu 3,4 miliarde de lei, iar 850 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru secetă, un minimum de 80%, cantum ce îl despăgubim în septembrie, iar restul, de 20%, după rectificarea bugetară din octombrie“, a spus Adrian Nechita Oros, ministrul agriculturii.

Producţia medie la hectar a scăzut la toate culturile de cereale şi oleaginoase însămânţate în toamna anului 2019, din cauza secetei prelungite din toamna trecută, urmată de cea din primăvara acestui an, astfel că Oros a promis despăgubiri de 1,2 miliarde de lei pentru 34.000 fermieri. Producţia totală de grâu s-a înjumătăţit în acest an, la 5,4 milioane de tone.

Comisia Naţională de Prognoză estimează o cădere a agriculturii de 7,1% în 2020, însă fermerii cred că va fi mult mai rău. Producătorii de cereale din sud-estul ţării, cei mai afectaţi de secetă, spun că au rămas cu o recoltă de grâu de până în 10% faţă de cât ar fi trebuit să recolteze, iar traderii de cereale susţin că tranzacţionează numai la 30-35% din capacitate comparativ cu anul trecut.

„O secetă ca aceasta nu a mai fost înregistrată de zeci de ani. Am văzut pagubele la culturile de toamnă, care continuă şi la suprafeţele din primăvară. (...) După ce va fi aprobată ordonanţa şi va intra în vigoare, fermierii trebuie să se înscrie la APIA cu cererea de finanţare, pe care trec suma maximă de 925 de lei, la care se adaugă procesul verbal şi datele bancare, iar în scurt timp banii vor fi viraţi. Suma este cu siguranţă mică pentru a acoperi pierderile fermierilor, dar atât s-a putut“, a mai spus Adrian Nechita Oros.

Bugetul iniţial al ministerului de resort a fost de 18,3 miliarde de lei. Majoritatea sumei primite la această rectificare bugetară va fi alocată sectorului zootehnic, a mai afirmat ministrul, repartiţie sumelor pe ramurii urmând să fie anunţată săptămâna viitoare, după ce se consultă cu asociaţiile, patronatele sau federaţiile de profil.

Ministrul a mai amintit că a avut trei întâlniri cu reprezentanţi din sistemul bancar pentru a-i convinge că este necesară amânarea ratelor creditelor, însă încă aşteaptă un răspuns favorabil din partea Băncii Naţionale. De asemenea, el a menţionat că se va întâlnii cu fermierii, traderii de inputuri şi cei de cereale, pentru a găsi o soluţie pentru plata la termen a datoriilor agricultorilor, care au deja pierderi însemnate şi nu le pot acoperi.

În 2019, România a avut o suprafaţă cultivată cu cereale de 5,4 milioane de hectare şi o producţie de 29,5 de milioane de tone de cereale, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO