Retail&Agrobusiness

Business Magazin. Poate să schimbe o monedă 50 de bani modul cum ne raportăm la aruncat PET-uri şi sticle?

Business Magazin. Poate să schimbe o monedă 50 de bani...

Autor: Business Magazin

10.02.2024, 19:01 225

Sistemul Garanţie-Returnare a fost lansat oficial în România şi va produce modificări profunde. Vor fi create noi locuri de muncă, cantitatea de ambalaje care ajung la gropile de gunoi va scădea drastic şi – poate cel mai important – se va schimba mentalitatea românilor, întrucât grija pentru mediu va câştiga tot mai mult teren. Personajul simbolic este moneda de 50 de bani.

Pas cu pas, schimbarea îşi va croi drum în obiceiuri de consum şi de a returna ambalajele, pe rafturile magazinelor vor apărea băuturi cu simbolul SGR, Ambalaj cu Garanţie. De ce? Pentru că a fost lansat oficial în România Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), prin care românii vor plăti o garanţie de 50 de bani de fiecare dată când vor cumpăra orice băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu simbolul Ambalaj cu garanţie.

După golirea ambalajului, clientul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, practic, în orice magazin din România, iar în schimbul ambalajului gol, va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acel loc.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO