Retail&Agrobusiness

Business Magazin. Ce se va întâmpla după ce terenurile necesare cultivării hranei se vor epuiza: Viitorul agriculturii este unul vertical, iar un start-up din San Francisco vrea să cucerească lumea

Autor: Ioana Matei

19.11.2023, 19:04 134

Pe măsură ce populaţia lumii creşte şi spaţiul pentru agricultură este din ce în ce mai limitat, ne apropiem cu paşi repezi de epuizarea terenurilor necesare cultivării hranei. Totuşi, chiar dacă de câţiva ani ni se spune că viitorul agriculturii este unul vertical, această revoluţie nu s-a produs încă: există doar 30 de hectare de spaţiu cultivat în regim vertical în întreaga lume, potrivit datelor citate de BBC. Un start-up din San Francisco pare că este pe punctul să schimbe aceste statistici.

Plenty este una dintre cele mai cunoscute companii din domeniul agriculturii verticale, în principal datorită dimensiunii companiei şi a sumelor strânse prin finanţare. Compania a fost, de asemenea, unul dintre primii intraţi în scena modernă a acestui tip de agricultură: a fost fondată în San Francisco, California, în 2014, de către Jack Oslan, Matt Barnard, Nate Mazonson şi Nate Storey. Matt Barnard a fost şi CEO al companiei Plenty (şi este şi preşedinte al consiliului de administraţie acum). Cariera sa se întinde pe decenii, concentrându-se în principal pe start-up-uri tech, finanţe şi private equity. Printre cele mai recente realizări ale start-up-ului se numără deschiderea din primăvara aceasta a Plenty Compton Farm – cea mai avansată fermă verticală interioară din lume, concepută pentru a produce anual până la 200.000 de tone de produse pe un bloc din oraşul Compton, California. Ferma este posibilă datorită zecilor de brevete ale lui Plenty, inclusiv arhitectura verticală 3D unică a companiei, care asigură un randament de până la
350 de ori mai mare decât cel obţinut pe un hectar de teren dintr-o fermă convenţională, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul companiei cu prilejul inaugurării. „După aproape un deceniu de investiţii în cercetare şi dezvoltare, Plenty a găsit soluţia pentru o platformă scalabilă de agricultură interioară”, a declarat cu prilejul inaugurării actualul CEO al Plenty, Arama Kukutai. „Cu prima noastră fermă comercială, demonstrăm că fermele noastre interioare unice, în stil vertical, pot oferi un aport constant de produse proaspete pe tot parcursul anului. Acesta este primul pas pentru a integra producţia internă de legume într-un segment semnificativ al aprovizionării globale cu alimente, şi suntem onoraţi să facem acest pas în statul nostru natal, California, împreună cu comunitatea din Compton.”


Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO