Retail&Agrobusiness

Analiză ZF. „Modelul polonez este de luat în seamă, dar nu cu copy-paste“. J­umătate din fermierii polonezi lucrează între două şi zece hectare. În România 65% din fermieri lucrează sub două hectare. Cum ajungem la două-trei hectare în plus?

Analiză ZF. „Modelul polonez este de luat în seamă,...

Autor: Florentina Niţu

16.12.2022, 17:00 176

România şi Polonia sunt ţările cu cel mai mare număr de fermieri din Uniunea Europeană, 2 milioane, respectiv 1,1 milioane, şi ambele se află în Europa Centrală şi de Est, unde sunt puteri agricole importante.

Peste 600.000 de pro­prietari de teren arabil din Polonia au între două şi zece hectare, adică peste jumătate din numărul total, în timp ce în România 65% dintre fermieri (1,35 de milioane) lucrează sub două hectare, arată datele aferente anului 2020 publicate recent de Eurostat, biroul european de statistică.

Cel mai des întâlnită comparaţie între România şi Polonia are în prim-plan celebrul măr. România se află pe locul al treilea în UE la suprafaţa cultivată cu mere, care înseamnă aproape 10% din suprafaţa totală a UE, dar cu toate acestea merele poloneze sunt pe rafturile supermarketurilor din majoritatea statelor membre, în timp ce cele româ­neşti lipsesc chiar şi la nivel naţional în anumite perioade ale anului. Poate fi replicată structura poloneză de ferme în România? Cum ajungem la două-trei hectare în plus?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO