Retail&Agrobusiness

ANAF anunţă amendă record, de 1 milion de lei, pentru un mare retailer local, care nu respectă cota de adaos comercial pentru produsele de bază

ANAF anunţă amendă record, de 1 milion de lei, pentru...

Autor: Cristina Bellu

05.10.2023, 12:03 19854

ANAF anunţă că a sancţionat cu 1 milion de lei un mare retailer local, pentru că nu respectă cota de adaos comercial pentru produsele alimentare de bază, de maximum 20%, stabilită printr-o Ordonanţă de Urgenţă de actualul guvern, existând situaţii în care a rezultat un adaos de peste 42%.

“Inspectorii antifraudă au identificat un mare retailer din domeniul comerţului de bunuri cu ridicata şi cu amănuntul care nu respectă cota de adaos maximă de 20%, existând situaţii în care a rezultat un adaos de peste 42%. Verificările au fost efectuate pentru produse achiziţionate în perioada 01 august - 29 august 2023, respectiv din data de 12 septembrie 2023, iar operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 1.000.000 lei”, a transmis ANAF joi.

Direcţia generală antifraudă fiscală (DGAF) verifică modalitatea de aplicare a prevederilor OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, având la bază şi colaborarea cu Consiliul Concurenţei privind evoluţia preţurilor în acest domeniu.

Oficialii ANAF mai precizează că inspectorii DGAF vor continua să verifice operatorii economici care comercializează gama de produse ce intră sub incidenţa actului normativ menţionat.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 67/2023, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare de bază vor fi de maximum 20% la procesator începând cu data de 1 august, faţă de costul de producţie al produsului, maximum 5% pe întreg lanţul de dis­tribuţie, indiferent de numărul de „mâini“ prin care trece, şi de maximum 20% la comerciant, faţă de preţul de achiziţie.

Proiectul a fost publicat în Monitorul Oficial pe 28 iunie, de către guvernul României condus de Marcel Ciolacu de la PSD.

Lista de produse vizate de plafonarea adaosului comerciale include pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT; brânză telemea din lapte de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făină albă de grâu „000” 1 Kg; mălai 1 kg; ouă de găină calibrul M 10 buc.; ulei de floarea-soarelui 1L; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, puple pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard); carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc); legume proaspete vrac (roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 Kg.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO