Retail&Agrobusiness

Afacerile din comerţul cu ridicata (în centrele angro) au crescut în 2023 cu 1,1% an/an

Afacerile din comerţul cu ridicata (în centrele angro)...

Autor: Cosmin Pirv

23.02.2024, 09:21 21

În anul 2023, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut, în termeni nominali, faţă de anul 2022, ca serie brută, cu 1,1%, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, serie brută, în anul 2023, comparativ cu anul 2022, a înregistrat o creştere, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 1,1%, datorită creşterii comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+12,6%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+11,7%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,4%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+6,1%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (+4,9%).

Scăderi au inregistrat comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-8,5%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-3,3%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-0,8%).

Comparativ cu noiembrie 2023, în luna decemebrie a anului trecut, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,6% ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-13,8%), comerţul cu ridicata nespecializat (-10,3%) şi din comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-6,7%).

Creşteri au înregistrat: comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+12,6%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+11,7%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+3,5%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+1,6%) şi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+0,7%).

Ca serie ajustată, în aceeaşi perioadă, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 6,2%.

Faţă de decembrie 2022, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, serie brută, în luna decembrie 2023, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 4,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO