Retail&Agrobusiness

Afacerile agroalimentare româneşti cresc greu: doar 5% din întreprinderile mijlocii ajung mari în 5 ani. Ce le lipseşte fermierilor pentru a creşte randamentul?

Circa 70% din companiile de talie mijlocie din agricultură se menţin în aceeaşi categorie de mărime într-un orizont de 5 ani, iar 25% din ele fie migrează în clasa întreprinderilor mici, fie în cea a microîntre­prinderilor şi numai 5% din întreprinderile mijlocii cresc la nivelul unei corporaţii în acest interval, potrivit unui document al Băncii Naţionale a Râmâniei.

Analiza BNR arată că randa­mentul agricol al fermelor ar putea creşte, dacă gradul de precizie din ferme ar creşte şi dacă s-ar utiliza anumiţi roboţi industriali, prezenţi acum în numai 1% din firmele din sectorul agroalimentar.

Deşi potenţialului agricol este considerabil, România având soluri foarte fertile, randamentele din agricultura românească sunt mici în comparaţie cu alte state europene.

Totuşi, de-a lungul timpului, miniştrii de la Agricultură i-au încurajat pe fermieri să adopte metode şi practici inovative care pot duce la creşterea randa­mentelor.

„Creşterea randa­mentelor agricole ar putea rezolva atât pro­blema disponibilităţii, pre­cum şi pe cea a acce­sului la alimente. Cu toate acestea, ea trebuie realizată fără să aducă prejudicii generaţiilor viitoare din punctul de vedere al impactului asupra schim­bărilor climatice şi ţinând cont de tendinţele agriculturii la nivel eu­ropean şi mondial“, se arată în analiza BNR.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

Companii - care are si subcategorii
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.