Companii

Remodelarea piramidei: cum isi aranjeaza Petrom structurile de conducere dupa modelul OMV

21.03.2005, 00:00 162

Companiile de stat sufera din cauza managementului deficitar. In cazul privatizarii, cea mai mare provocare pentru cumparator este schimbarea modului de administrare a afacerii, a functionarii parghiilor de decizie, structurii organizationale, dar si a mentalitatii angajatilor.  Care este situatia in cazul colosului Petrom, care abia a trecut in maini private?
Fosta companie de stat Petrom, preluata la mijlocul lunii decembrie 2004 de catre grupul petrolier austriac OMV, este obiectul celei mai ample restructurari de management care a avut loc vreodata in Romania.
O companie cu peste 50.000 de angajati, cu nevoi de investitii de miliarde de euro, va trece la o structura de conducere care se pare va urma modelul companiei austriece.
Structura grupului petrolier OMV este diferita fata de cea a companiilor petroliere europene, americane sau din alta parte a lumii, explica consultantii de management.
Schimbarea schemei de conducere a Petrom in vederea integrarii sale in OMV este un proces care ar putea fi finalizat in termen de pana la un an.
Pentru integrarea Petrom in structura OMV, austriecii au angajat firma germana de consultanta de management CII, spun surse din piata.
Fosta companie de stat petroliera avea o structura de conducere greoaie si inflexibila la contextul de piata, care a avut fara indoiala impact si asupra operatiunilor sale.
Petrom importa acum nu numai o structura de conducere diferita, dar lucreaza deja la scenarii de dezvoltare pentru perioada 2005 - 2008, asa cum OMV obisnuieste sa prezinte analistilor, investitorilor si actionarilor sai.
In aceste planuri de dezvoltare, Petrom isi va asuma dupa modelul OMV anumite tinte de productie, rafinare sau retail si sa indice directiile sale de dezvoltare corporatista.
In vechea structura de conducere a Petrom, directorul general executiv facea parte dintr-un comitet director si avea in subordine nu mai putin de 11 directii. Din comitetul director mai faceau parte directorii diviziilor Petrom International, Explorare si Productie, Prelucrarea titeiului si gazelor naturale, Comercial si Economic.
Comparativ, directorul general executiv al OMV se ocupa de divizia gaze si de divizia chimie, iar ultimele informatii indica faptul ca Gheorghe Constantinescu va avea, la fel ca si Wolfgang Ruttenstorfer, in subordinea sa divizia de gaze.
Ruttenstorfer are de asemenea in subordinea sa ca CEO si divizia de produse chimice, care la Petrom este in responsabilitatea lui Werner Schinhan, director general executiv adjunct.
In plus, Schinhan se ocupa si de zona corporate affairs, dezvoltare corporatista care in schema OMV se afla in subordinea CEO. Daca modelul austriac va fi implementat intocmai acestea ar urma sa treaca in subordinea lui Constantinescu.
Schinhan mai are responsabilitati pe zona Trezoreriei, iar surse apropiate companiei afirma ca acesta ar putea parasi Petrom dupa integrarea companiei in structura grupului austriac. El a ocupat anterior pozitii de varf in cadrul OMV in departamentele de Trezorerie, Fuziuni & Achizitii, Management de Risc, fiind apoi Senior Vice President, iar apoi Director de Dezvoltare si Strategie.
Daca acesta va parasi compania, exista posibilitatea ca directorul general executiv sa preia aceste responsabilitati.
O alta modificare importanta va avea loc in ceea ce priveste divizia Petrom International, in care directorul raspundea de toate operatiunile internationale ale companiei - operatiuni de import - export, investitii internationale sau formarea de societati mixte cu companii straine.
Consultantii de management considera ca aceasta divizie de operatiuni internationale, care nu exista distinct nici in cadrul OMV, va disparea, urmand ca activitatile sale sa fie comasate in celelalte divizii in functie de profilul operatiunilor sale, adica explorare - productie, rafinare sau retail.
Structura OMV prezinta inca o noutate majora fata de vechea structura a Petrom si chiar fata de cea actuala, in sensul ca exista o divizie de rafinare si marketing, iar directorul acestei divizii ocupa pozitia de director general executiv adjunct, ceea ce ar putea indica una din miscarile viitoare ale austriecilor la Petrom.
In acest moment, Tamas Mayer este responsabil cu activitatile de comercializare, adica operatiunile de retail - benzinarii si depozite de distributie angro a carburantilor.
Activitatile de rafinare de la Petrobrazi si Arpechim Pitesti sunt acum in subordinea lui Florian Constantinescu.
Comitetul actual de directori de la Petrom are ca presedinte pe Gheorghe Constantinescu, director general executiv. Din Comitetul de Directori fac parte Werner Schinhan - director general executiv adjunct, Reinhard Pichler - director financiar, Werner Ladwein - explorare si extractie, Tamas Mayer - activitati de comercializare, Florian Constantinescu - activitati de rafinare.
La OMV, Comitetul de Directori are o forma mai supla in care Wolfgang Ruttenstorfer este director general executiv, avand in subordine diviziile de gaze si chimie, iar Gerhard Roiss este adjunct si se ocupa de rafinare, marketing si petrochimie.
Directorul financiar al OMV este englezul David Davies, iar cel al diviziei de explorare si productie - Helmut Langanger.
Dupa achizitia pachetului de 51% din Petrom de catre OMV in cadrul unei tranzactii de 1,5 miliarde euro, s-a modificat si componenta Consiliului de Administratie, unde pozitia de presedinte este ocupata de catre Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV.
Noua structura de conducere a Petrom urmeaza sa fie croita la toate nivelurile de decizie din companie, iar unii analisti considera ca preluarea Petrom de catre OMV ar putea avea ca efect o modificare chiar a schemei de conducere a grupului austriac OMV.
OMV a preluat de la Petrom un portofoliu de circa trei ori mai mare, iar la nivelul rafinarii si marketingului va reiesi, o data cu preluarea Petrom, o suprastructura cu capacitati de rafinare de 26 milioane tone si circa 2.000 de benzinarii.



Opinia consultantului
"Nu vad o schimbare majora si nu vad necesara o forma intermediara de conducere intre cea care exista la Petrom si cea a OMV", afirma Anca Ioan, consultant in cadrul firmei de consultanta de management Roland Berger Strategy Consultants.
In noua structura a companiei petroliere, expertul Roland Berger afirma ca trebuie facuta o distinctie foarte clara in cadrul portofoliului intre businessul de retail si cel de explorare si productie, de exemplu.
"Retailul este un cu totul alt business decat cel de explorare si productie in cadrul unei companii petroliere. Retailul este o problema de trend, facand parte din ceea ce se numeste downstream, alaturi de rafinare. Explorarea si productia sunt o afacere cu propria rentabilitate, propriile cheltuieli, alta abordare. Este o alta expunere pe downstream si alta pe gaz", mai spune Anca Ioan.
Din acest motiv, consultantul este de parere ca un portofoliu divers cum este cel al diviziei Petrom International ar trebui selectat pe criterii care tin de felul business-ului - explorare si productie sau benzinarii, si nu de pozitia geografica a locatiei, adica inauntrul sau in afara Romaniei.
OMV are deja o structura de organizare si de management simplificata, care ii permite sa fie eficient si functional.
Grupul austriac are grupate operatiunile de rafinare, marketing si petrochimie impreuna, la care se adauga veriga celor de explorare si productie. Separarea diviziei de gaze de operatiunile de titei este comuna atat OMV, cat si altor grupuri petroliere importante din regiune, cum este cazul MOL.
Anca Ioan considera ca si vechea structura de conducere, cu Comitetul de Directori, era o schema buna de management, insa insuficient folosita.
"Ele existau (aceste pozitii - n.r.), dar este adevarat ca puterea de decizie era subordonata directorului general", explica expertul Roland Berger.
Modelul de conducere al OMV este cel al unei companii flexibile, eficiente, cu una din cele mai ridicate rate de profit din Europa Centrala si de Est, care va fi implementat cu toate rigorile sale si la Petrom.
In fapt, consultantii de management sunt de parere ca Petrom se va dezvolta puternic prin infuzia de proceduri si tehnici de management utilizate. OMV are deja experienta unor restructurari si integrari la scara mai mica, este drept, a operatiunilor de exemplu din sudul Germaniei.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO