Companii

Regii chibriturilor importa vin din Chile

09.03.2007, 19:18 70

Actionarii clujeni ai companiei Match Point, cel mai important producator de chibrituri de pe piata locala, au decis la finalul anului trecut sa investeasca in industria vinului, infiintand compania Vino Vero, axata pe importul de vinuri din Chile.
Vino Vero a semnat un parteneriat cu unul dintre cei mai mari producatori de vinuri din Chile, Southern Sun Wine Group, pentru comercializarea pe piata romaneasca a brandurilor acesteia, estimand in primul an vanzari totale de aproximativ 1 mil. euro.
La acest moment, jucatorul este prezent cu un singur brand, Misiones de Rengo din Chile.
"In acest prim an estimam ca vom atinge vanzari de 1 milion de euro. Credem in potentialul pe termen mediu si lung al vinului din Chile", a declarat pentru ZF Ciprian Banciu, care controleaza indirect cele doua companii. La nivelul anului trecut, importurile de vin din Chile au avut o valoare de aproximativ 0,1 mil. euro, potrivit datelor furnizate de Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV).
Potrivit lui Ciprian Banciu, vinurile pe care le importa din Chile se gasesc atat in supermarketuri, cat si in magazinele specializate si HoReCa, dar si pe segmentul premium. El estimeaza ca va vinde 200.000 de sticle de vin chilian in acest an. Investitia pentru demararea afacerii cu vinuri a fost de 300.000 de dolari.
"Vom aduce si un al doilea brand chilian, dar din toamna ne-am propus sa introducem si vinuri din Australia si Africa", a spus Ciprian Banciu.
Pe de alta parte, compania Match Point a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,2 mil. euro, iar estimarile pentru acest an indica atingerea unui rulaj de 2 mil. euro.
Printre actionarii comuni ai celor doua companii se numara Eremie Anca Mihaela, Popa Ovidiu Florin si Popescu Mircea Danut. Oamenii de afaceri cu activitati in toate industriile au anuntat in ultima perioada de timp investitii in industria vinului. Printre ei se numara Daniel Guzu, fondatorul producatorului de vopsele Fabryo Corporation (fosta Guzu Chim), care pluseaza cu investitii de
4 mil. euro in industria locala a vinului. El a inceput achizitia de vie in 2005 in judetul Vrancea de unde este originar, ajungand la peste 80 de hectare in prezent.
Tot in 2005. omul de afaceri Jean Valvis, proprietarul grupului LaDorna, unul dintre cei mai importnati jucatori din industria lactatelor, a cumparat 500 de hectare de vie din Domeniile Samburesti, in judetul Olt, anuntand investitii de 7-8 mil. euro pentru a intra pe piata vinurilor premium.
Importurile de vin s-au triplat anul trecut fata de 2005, pana la valoarea de 22,1 mil. euro, fiind primul an in care Romania are o balanta deficitara la comertul cu vin.
Valoarea exporturilor a fost anul trecut de numai 13,5 mil. euro, potrivit datelor furnizate de PNVV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO