Companii

Regal Petroleum, 6 mil. dolari in explorari de gaze

04.03.2004, 00:00 38



Compania petroliera britanica Regal Petroleum, controlata de omul de afaceri Frank Timis, a intrat din acest an pe piata romaneasca cu operatiuni de explorare, investitiile programate pentru acest an fiind de aproximativ 6 mil. $.



Regal Petroleum, o companie cu o capitalizare de piata de peste 131 mil. lire sterline (circa 250 mil. $), are ambitii mari in regiunea Europei centrale si de est.



In toamna anului trecut, operatorul britanic a incercat sa intre chiar in competitia pentru preluarea SNP Petrom, cea mai mare companie de pe piata romaneasca, depunand alaturi de compania americana Halliburton si firma romaneasca Tender SA o scrisoare de intentie, insa candidatura celor trei a fost respinsa din start de autoritati, pe motiv ca nu indeplineau criteriile cerute in anuntul de privatizare.



Regal Petroleum este detinuta in proportie de circa 40% de catre omul de afaceri Frank Timis, potrivit ultimelor informatii de pe piata. Acesta este implicat direct si in proiectul de exploatare a aurului si argintului de la Rosia Montana prin intermediul companiei canadiene Gabriel Resources, care detine 80% din actiunile societatii constituite pentru acest proiect - Rosia Montana Gold Corporation.



"Regal Petroleum a semnat doua acorduri de concesiune cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, care vizeaza un perimetru in zona Suceava, celalalt in zona Barlad. Procedurile sunt mai avansate in cazul perimetrului de la Suceava, in cazul caruia avem semnaturile de la aproape toate ministerele, si in cazul caruia speram ca hotararea de guvern prin care se aproba acordul sa iasa prin aprilie, pentru a incepe operatiunile in mai", a spus pentru ZF Mihail Ianas, reprezentant al Regal Petroleum in Romania si fost presedinte al ANRM in perioada 1997 - 2000.



El precizeaza ca in cazul perimetrului de la Suceava sunt programate in acest an executia a 900 km de profile seismice, in valoare de circa 3 mil. $, respectiv forarea unei sonde de mica adancime, investitie care mareste costul operatiunilor in perimetru cu inca 3 mil. $. Daca explorarile vor confirma existenta unor zacaminte de gaze ce pot intra in productie, in faza de dezvoltare vor fi investite sume mult mai mari, iar Regal ar putea produce gaze in Romania, la fel ca Wintershall, Amromco sau Schlumberger.



"In cazul blocului de la Barlad, suntem cu acordul de concesiune la primul minister, cel al economiei, asa ca mai dureaza. Daca procedurile vor fi derulate pana in toamna, inclusiv aprobarea prin hotarare de guvern, inseamna ca vom incepe lucrarile anul viitor", mai spune Ianas.



Regal Petroleum deruleaza operatiuni de productie de gaze in Ucraina, fiind primul exportator strain din aceasta piata catre Europa Occidentala, si avand intentia de a exporta pe viitor gaze si in Europa Centrala si de Est. Compania s-a imprumutat recent de pe piata de capital de 10 mil. lire sterline.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO