Companii

Reducerea exporturilor aduce primele scaderi la Arctic

Reducerea exporturilor aduce primele scaderi la Arctic
09.03.2009, 17:05 35

Scaderea s-a datorat in parte reducerii exporturilor cu 2%, la 793.000 de unitati. In 2007, potrivit modalitatilor de raportare ale companiei fata de grupul Arcelik, cifra de afaceri a fost de 224,3 milioane de euro (807 mil. lei). In functie de cursul mediu al Bancii Nationale pentru 2007, cifra de afaceri a Arctic a fost de 241,8 milioane de euro.

"Conditiile prohibitive de creditare au incetinit intr-o mare masura ritmul de dezvoltare al sectorului bunurilor de larg consum si au influentat comportamentul de cumparare al consumatorului, generand o scadere accentuata a cererii", a declarat Monica Iavorschi, director general Arctic.
Potrivit repezentantilor companiei, piata electrocasnicelor a inregistrat un declin important in ultimele doua luni din 2008. Astfel, in noiembrie si decembrie consumul de electronice si electrocasnice a inregistrat un declin de 20%. "In aceste conditii, vanzarile Arctic au scazut in ultimele doua luni ale anului 2008 cu 16% fata de perioada similara din 2007, fara a avea insa o influenta decisiva asupra volumului total de vanzari inregistrat in 2008", a spus Iavorschi.
Rezultatele raportate se incadreaza in previziunile emise de companie in luna octombrie a anului trecut, cand scaderea cifrei de afaceri a fost previzionata la 3-5% comparativ cu anul anterior. La inceputul anului insa, filiala locala a grupului turc avea prevazuta in buget o crestere de 3-5% fata de rezultatul din 2007. O alta cauza a reducerii vanzarilor in piata electrocasnicelor a fost identificata de Arctic in sectorul financiar, unde finantarile au fost dificil de obtinut din a doua jumatate a anului trecut.
Volumul total al vanzarilor, pe piata locala si la export, a fost de 1,5 milioane de unitati, cu 1% mai putin decat in 2007, iar 1,2 milioane de produse au fost aparate frigorifice. Arctic a vandut pe piata locala 734.000 de unitati, cu circa 3.000 de unitati mai mult decat in 2007. "Pe piata externa unde efectele crizei au inceput sa fie simtite inca din primul semestru al anului trecut, strategia noastra a fost sa ne reorientam catre tari mai putin afectate de criza economica", a declarat Iavorschi. Primele destinatii de export pentru Arctic sunt Anglia, Franta, Germania sau Turcia, unde sunt trimise mai mult de 10% din aparatele frigorifice exportate. Pe piata locala cresterea vanzarilor cu 3.000 de unitati a fost adusa de brandul Beko, pozitionat intr-un segment de pret mai ridicat decat Arctic. In acelasi timp cota de piata a Beko a urcat de la 2,8% la 4,7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO