Companii

Recrutarea dă semne de încetinire în primele luni ale acestui an. Numărul de angajaţi a scăzut în 20 de sectoare de activitate şi a stagnat în alte nouă. Cea mai mare scădere a numărului de angajaţi este în industria extractivă şi în curierat

Recrutarea dă semne de încetinire în primele luni ale...

Autor: Ramona Cornea

18.07.2023, 17:00 595

„Tendinţele venite dinspre pieţele globale împing mulţi angajatori mari să-şi optimizeze afacerea şi costurile, să automatizeze anumite procese de lucru, în general să se preocupe mai mult de consolidarea afacerii decât de expansiune agresivă” „Prin comparaţie cu anii precedenţi, prima jumătate a anului 2023 a fost reprezentată de o încetinire a cererii de recrutare la nivel general, bazată preponderent pe incertitudinea economică şi situaţia geopolitică la nivel global”

Activitatea de recrutare dă semne de încetinire în primele cinci luni ale acestui an, după cum arată calculele ZF bazate pe date de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, în luna mai a acestui an, numărul de angajaţi a scăzut în 20 de sectoare de activitate şi a stagnat în alte nouă faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

„Prin comparaţie cu anii precedenţi, prima jumătate a anului 2023 a fost reprezentată de o încetinire a cererii de recrutare, la nivel general, preponderent bazată pe incertitudinea economică şi situaţia geopolitică la nivel global. Este important de menţionat faptul că aceasta a fost diferit resimţită, în funcţie de zona geografică a ţării, în zonele puternic dezvoltate fiind vizibilă penuria mare de oportunităţi. Companiile angajatoare au fost mai rezervate în a lansa comenzi de recrutare, au făcut-o când era imperios necesar, astfel că această perioadă a fost cu suişuri şi coboâşuri. România se confruntă în continuare cu un deficit mare de personal şi mă aştept că în a doua jumătate a anului să vedem o accelerare a recrutării”, a spus pentru ZF Cătălin Ciupag, branch manager în cadrul companiei de recrutare Prohuman APT.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO