Companii

Recesiunea din SUA si UE a ajuns si la Radauti

18.03.2003, 00:00 21

Pentru societatea Bucovina Tex, producatoare de textile din PNA si lana, anul 2002 nu a fost unul tocmai bun. Dupa ce in 2001 compania a avut o cifra de afaceri de 5,3 milioane de dolari, anul trecut cifra de a afaceri a coborat la 4,6 milioane de dolari. De asemenea, in timp ce profitul net a fost in 2001 de aproape un milion de dolari, anul trecut acesta a ajuns la numai 400.000 de dolari. In plus, productia a scazut de la un volum de 1,1 milioane de piese in 2001, la 884.000 de piese in 2002, conducerea societatii explicand aceasta situatie prin faptul ca majoritatea clientilor externi si-au micsorat cererea pe fondul recesiunii economice inregistrata in SUA si UE.
"Domeniul tricotajelor de fire de tip PNA si lana s-a confruntat in ultimii ani cu o serie de factori decisivi care au influentat negativ cifra de afaceri. La recesiunea economica mentionata mai sus se adauga concurenta interna si migrarea clientilor nostri catre noi piete, cu forta de munca mai ieftina decat cea romaneasca, recum tarile asiatice", a declarat pentru Ziarul Financiar Aurel Olarean, directorul gerenal al companiei. El spune ca pentru acest an se estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 20-25%, iar tot profitul va fi destinat investitiilor in masini si utilaje.
Dupa ce timp de patru ani intreaga productie a societatii BucovinaTex a fost destinata exclusiv pietelor externe, managementul companiei a decis ca anul acesta sa dezvolte o marca proprie, iar o parte din produse sa fie comercializate pe piata interna.
"Marca proprie reprezinta un ideal pe care il aveam in vedere. Ne-am gandit la un proiect pe care vom incepe sa-l demaram de anul acesta: desfacerea produselor sub marca proprie printr-un lant de magazine sub sigla Bucovina Tex. Incercam sa intram cu magazine in marile orase din tara", a spus Olarean. El a adaugat ca pentru piata interna se va aloca un procent de 10% din productie.
"Piata interna ne va interesa intr-o masura mai mare doar in momentul in care solicitarile externe se vor diminua sau nu vor mai fi rentabile pentru companie. Deoarece piata interna este direct influentata de puterea de cumparare a populatiei, care este scazuta, noua producatorilor nu ne ramane decat sa asteptam sa se rezolve aceasta problema in Romania ", spune directorul companiei.
Bucovina Tex, care functioneaza la Radauti, exporta in acest moment, in 14 tari europene si in Statele Unite, jachete, pulovere, compleuri pentru barbati, femei si copii. Printre clientii sai sa numara si firme celebre precum Neckermann, Stuart Peters sau Carrefour.
"Majoritatea clientilor nostri urmaresc preturile mici. De exemplu, producem articole dificle, cu pretentii, pentru firme renumite care platesc maxim 10 euro pe bucata, pentru ca, atunci cand aplicam pe produs pretul final, constatam ca produsul nostru se va vinde cu 50 - 150 de euro", sustine Olarean.
Bucovina Tex a fost privatizata in urma cu patru ani iar valoarea investitiilor facute de atunci, in special in utilaje, se ridica la 57 de miliarde de lei, bani proveniti din fonduri proprii si foarte putin din credite. In acest moment, in companie lucreaza aproape 700 de persoane.
Societatea are ca actionar majoritar societatea Apollo din Radauti, al carui asociat unic este Aurel Olarean, cu 52,6 % din actiuni. Un pachet de 28,4% din actiuni este detinut de SIF Moldova. Actiunile societatii se tranzactioneaza pe piata secundara de capital Rasdaq, la un pret de 50.000 lei/actiune.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO