Companii

​Reacţia viceprimarului din Podari, Dolj, la închiderea fabricii Clariant din localitatea pe care o conduce: Astăzi am aflat. Nu am auzit să fi fost probleme cu fabrica, vom lua legatura cu ei pentru a vedea ce nu a functionat

​Reacţia viceprimarului din Podari, Dolj, la...

Autor: Georgiana Mihalache

06.12.2023, 15:12 20620

Vestea închiderii fabricii Clariant din Podari, la 10 kilometri de Craiova, care a început să producă bioetanol în urmă cu doar un an jumătate, a fost o surpriză pentru autorităţile locale din comună. Viceprimarul Cătălin Roşca a spus pentru ZF că a aflat astăzi de această închidere, autorităţile locale nu au fost anunţate anterior de companie.

„Acum cinci minute am văzut şi eu ştirea (în jurul orei 15 - n.red.). Circa 107 oameni lucrează la fabrică, dar nu toţi sunt din Podari, mai sunt şi din împrejurimi. Taxele pe clădiri tot trebuie să le plătească. Nu am auzit să fi fost probleme cu fabrica. Probabil că n-au livrat la capacitatea dorită, din câte am înţeles eu. Era o fabrică nouă, în teste. Trebuie să comunicăm, domnul primar se va ocupa, dar vom lua legatură cu ei pentru a vedea ce nu a funcţionat”, a spus Cătălin Roşca, viceprimarul din Podari, pentru ZF.

Elveţienii de la Clariant, companie de produse chimice, au decis să închidă producţia de bioetanol de la Podari, judeţul Dolj, operaţională din primăvara lui 2022 în urma unei investiţii de 140 mil. euro, din cauza pierderilor care nu justifică pentru Clariant continuarea creşterii.

Agenţia de presă Thomson Reuters notează că elveţienii au anunţat că 120 de locuri de muncă vor dispărea odată cu închiderea fabricii de la Podari, în sudul României, în timp ce alte 50 de locuri de muncă vor fi reduse în cadrul operaţiunilor sale de biocombustibili şi produse derivate de la Straubing, Planegg şi Munchen din Germania.

Fabrica de la Podari a fost proiectată pentru a transforma 250.000 de tone de paie în etanol celulozic, un produs utilizat pentru fabricarea detergenţilor de rufe, a agenţilor de curăţare şi a produselor utilizate în industrie şi în îngrijirea personală şi a locuinţei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO