Companii

Rasdaq suspenda inca 101 companii

07.07.2003, 00:00 15

Bursa Electronic Rasdaq va suspenda de la tranzactionare, incepand de saptamana aceasta inca 101 de companii care nu indeplinesc unul sau mai multe criterii de listare.
Numarul societatilor suspendate de pe Rasdaq in ultimul an in vederea delistarii a ajuns la 1.887 iar procesul va continua.
Delistarea companiilor care nu indeplinesc criteriile minime de prezenta pe o piata de actiuni reglementata (contract cu un registru independent autorizat, numar minim de actionari, etc) sau se afla in lichidare face parte dintr-un program mai vast de restructurare a pietei Rasdaq, inceput in urma cu doi ani.
In 2001, numarul societatilor listate pe Rasdaq era de peste 4.500. Din acestea, insa, doar cateva sute se tranzactionau cel putin odata pe luna. In prezent, datorita delistarilor, pe Rasdaq nu mai sunt listate decat 2.958 de companii.
Numarul poate fi considerat in continuare foarte mare, din moment ce, numarul societatilor tranzactionate zilnic depaseste foarte rar nivelul de 200. In general, daca sunt excluse tranzactiile speciale si ofertele publice, valoarea operatiunilor de vanzare - cumparare de pe Rasdaq este de doar cateva miliarde de lei zilnic.
In afara de delistarea companiilor ce nu indeplineau conditiile minime, programul de restructurare al Rasdaq a mai cuprins si adoptarea unui regulament de tranzactionare si transparenta mult mai strict, care a apropiat exigentele Rasdaq de cele ale Bursei de Valori.
Cele doua piete se pregatesc, de fapt, sa fuzioneze anul acesta, procesul aflandu-se in desfasurare. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO