Companii

Raiffeisen Evolution trece la proiecte comerciale si rezidentiale

15.03.2005, 00:00 38


Dezvoltatorul imobiliar Raiffeisen Evolution Project Development, companie a grupului austriac Raiffeisen, intentioneaza sa acopere intreaga gama de dezvoltari imobiliare, inclusiv proiecte rezidentiale si spatii comerciale, conform reprezentantilor companiei.


Raiffeisen Evolution este unul dintre cei mai importanti developeri imobiliari de pe piata romaneasca, realizand cu precadere proiecte de birouri clasa A. Cel mai reprezentativ proiect dezvoltat de companie pana in prezent este complexul hotelier si de birouri Grand, in incinta caruia se afla hotelul JW Marriott.


"Pana anul trecut, s-a investit foarte mult in segmentele de birouri si de retail, acestea fiind invesitiile cu cel mai rapid return. In perioada urmatoare, investitiile care vor aduce un profit substantial vor fi cele in spatii rezidentiale destinate categoriei de populatie cu venituri medii, si mai putin categoriei de lux", a declarat Cristina Lundin, marketing manager al Raiffeisen Evolution.


Proiectul dezvoltat de companie in prezent este imobilul de birouri Floreasca Tower, o investitie estimata la aproximativ 12 milioane de euro. Proiectul reprezinta o cladire de birouri clasa A de 13 etaje cu o capacitate neta de 7.600 de metri patrati, care va fi livrata pe piata in decembrie 2005.


"Anul acesta, cererea de spatii de birouri se mentine la niveluri ridicate, existand mai putine spatii decat cererea efectiva", este de parere Lundin. Insa de la jumatatea anului viitor, concomitent cu inaugurarea mai multor centre de afaceri, chiriile pentru spatii de birouri s-ar putea incadra pe un trend descendent, a mai spus Lundin. Termenul de recuperare a investitiilor in birouri este de aproximativ 8-10 ani pe piata romaneasca, nivel net superior pietelor vestice, conform reprezentantului companiei. Aceeasi situatie se intalneste si pe segmentul spatiilor comerciale, care inca poate sa absoarba proiecte de genul mall-urilor sau centrelor comerciale de cartier la standarde foarte ridicate.


Politica dusa de companie este de a dezvolta proiectele imobiliare, care sunt vandute ulterior unor investitori institutionali, la cativa ani de operare pe piata romaneasca.


In portofoliul Raiffeisen Evolution se afla proiecte de birouri clasa A precum Casa Mosilor Office Center inchiriat in principal de producatorul de ciment Lafarge sau Smart Office Center in Bucuresti si Hippodrome Office Center in Ploiesti. Raiffeisen Evolution Project Development este detinuta de doua dintre companiile membre ale grupului austriac Raiffeisen (Raiffeisen Property Invest si Concorde Projekt) si Strabag. Compania are sediul central la Viena si subsidiare in Ungaria, Polonia, Croatia, Romania si Cehia, piete pe care deruleaza diverse proiecte imobiliare (birouri, spatii comerciale, rezidential).


Printre cele mai importante imobile de birouri care vor fi finalizate in acest an se numara America House (cu o suprafata utila inchiriabila de 26.000 de metri patrati), Bucharest Business Park (13.000 mp), Victoriei Center (10.183 mp), precum si Caramfil BC, Novo Park, Floreasca Tower, Nord BC (IPA), Dorobanti BC, Unimed BD si Sema Park, cu suprafete cuprinse intre 5.000 si 10.000 de metri patrati.
alexandru.cerchez@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO