Companii

Rafo: Daca la Ford si la Renault s-au putut da garantii de stat, la noi de ce sa nu se poata

Rafo: Daca la Ford si la Renault s-au putut da garantii de stat, la noi de ce sa nu se poata

Rafo Onesti este detinuta de catre un om de afaceri rus, Iakov Goldovski, despre care se stiu putine detalii si partenerii sai de afaceri

11.10.2009, 23:27 64

Reprezentantul Rafo mai sustine ceva: rafinaria merita acestibani pentru ca este singura din Romania care nu are datorii.

"Suma de 330 de milioane de euro pe care noi o cerem estedestinata pentru fiecare instalatie de pe platforma de la Onesti,asa cum scrie in programul de modernizare. Acelasi lucru va scriesi in contractul cu bancile. Proiectul pe care noi vrem sa-l facemeste bun, dar toata lumea crede ca este politic. Eu nu intelegnimic din politica", spune Dermendjiev.

Guvernul a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa acordegarantii de stat in valoare de 330 mil. euro pentru creditele pecare le-ar putea lua Rafo Onesti in vederea modernizarii.Angajamentul guvernului vine in contextul in care rafinaria nu a reusit sa obtina profit inniciunul din ultimii zece ani, aceasta fiind din anul 2008 inchisa.Ajutorul pe care Guvernul este pregatit sa-l acorde acesteicompanii cu un actionariat necunoscut este mai mare decat celacordat pentru investitiile Ford de la Craiova, in valoare de 320de milioane de euro. Printre cele mai mari garantii de statacordate in ultimii ani se numara si cea de 116 mil. dolari in 2000pentru Grand Hotel Marriott, precum si cea pentru constructiaSatului Francez in 1994.

"In ultimii zece ani am lucrat cu echipamente vechi intr-orafinarie cu costuri energetice foarte mari. Acum noi vom construio rafinarie noua. Planul de modernizare va dura 2 ani si in opt anivom putea plati inapoi sumele luate. Acum lucram cu doua bancipentru contractarea imprumutului de care avem nevoie. Cum vaimaginati ca vreo banca este atat de proasta pentru a ne da banii,daca noi nu dovedim ca-i putem plati? In afara de asta vom aveanevoie si de semnaturi din partea organismelor europene", a maispus directorul Rafo.

Potrivit acestuia nu se pune problema ca rafinaria sa redevinaproprietatea statului roman prin neplata creditelorcontractate.

"Situatia noastra in care cerem garantii din partea statuluieste similara cu cea de la Ford sau de la Renault, care nu vorreveni la stat pe motiv de neplata. La ei cum s-a putut?" a maiprecizat Dermendjiev.

Basescu a venit pentru ca noi nu mai avemdatorii

La jumatatea lunii trecute, presedintele Romaniei, TraianBasescu, a efectuat o vizita pe platforma de la Onesti, unde aprecizat ca a redevenit prietenul acestei unitati, dupa ce in aniitrecuti Basescu spusese ca rafinaria ar trebui sa se numeasca JafoOnesti in loc de Rafo.

"Nu stiu sa va zic de ce a venit presedintele la noi. Cert esteca noi suntem singura rafinarie fara datorii din Romania. Le-amplatit pe toate. Ideea realizarii unui complex petrochimic intreOltchim - Rafo - Arpechim nu este a noastra, ci a lor. Oricum,Basescu nu a venit pana cand noi nu i-am aratat premierului Bocproiectul nostru si dupa ce au fost verificate toate studiile defezabilitate", spune Dermendjiev.

Ideea realizarii acestui lant valoric pe partea de petrochimieintre Oltchim, Rafo si Arpechim, detinut acum de Petrom, presupunevanzarea pe viitor a unor produse realizate in rafinaria de laOnesti catre combinatul chimic din Ramnicu Valcea si catre parteade petrochimie a rafinariei Arpechim. De altfel, statul vrea prinOltchim sa cumpere de mai multa vreme rafinaria Arpechim, atat cupartea de petrochimie cat si cu partea de rafinare, si sa odezvolte impreuna cu compania petroliera azera de stat Socar.

Putine date despre rusi

La sfarsitul anului 2007, unitatea din Onesti si-a platit intotalitate datoriile acumulate catre statul roman, care ajunseserala 250 de milioane de euro.

"Petrochemical Holding, unul dintre actionarii companiei, avandut mai multe active si astfel a putut sa faca rost de baniinecesari pentru plata datoriilor", a mai precizat directorulgeneral.

Rafo Onesti este detinuta de catre un om de afaceri rus, IakovGoldovski, despre care se stiu putine detalii si partenerii sai deafaceri prin intermediul a trei firme. Astfel, PetrochemicalHolding detine 31,6% din Rafo, firma Calder A controleaza un pachetde 36% din capital, in vreme ce Balkan Petroleum, firma pe carerusii au cumparat-o de la Marian Iancu, detine 21%.

Afacerile Rafo au ajuns anul trecut la 105 milioane de euro, iarpierderile companiei au fost de 23 de milioane de euro. La RafoOnesti lucrau la sfarsitul lui 2008 circa 1.700 de oameni.

De la momentul privatizarii, in 2001, actionarii Rafo s-auschimbat de mai multe ori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO