Companii

Rafinaria Petromidia vrea doua majorari de capital

17.10.2003, 00:00 14

Actionarii Rompetrol Rafinare (Rafinaria Petromidia ) vor discuta la sfarsitul acestei luni numirea unor evaluatori pentru realizarea a doua operatiuni de majorare a capitalului social.
Pe de o parte, Petromidia urmeaza sa preia de la trei companii ale grupului Rompetrol participatiile detinute la Rom Oil SA, o companie de depozitare si distributie a produselor petroliere. Petromidia urmeaza sa preia actiunile detinute la aceasta de Rompetrol SA, Rompetrol Downstream si Rompetrol Well Services.
Rom Oil reprezinta de fapt divizia de vanzari en-gros a grupului Rompetrol. Societatea detine depozite le Zarnesti, Vatra Dornei, Arad si Simleul Silvaniei si intentioneaza sa se extinda in Ungaria si Bulgaria. In prezent principalele participatii ale Petromidia sunt 70% din actiunile Rompetrol Logistics si intreg capitalul Rompetrol Petrochemicals, divizia petrochimica a rafinariei.
Majorarea va trebui insotita, conform prevederilor legale,  si de emiterea de noi actiuni pentru minoritari, dar interesul acestora pentru majorare va fi probabil redus, actiunile urmand sa fie oferite la un pret mai mare decat cel de la Bursa.
Cea de-a doua majorare de capital pe care Petromidia vrea sa o realizeze vizeaza reevaluarea activelor si inregistrarea diferentelor pozitive in capitalul social, desi o lege intrata in vigoare in primavara acestui an prevede ca astfel de diferente trebuie inregistrate in conturile de rezerve. Legea a intrat in vigoare cu o zi inainte de aprobarea majorarii de zece ori a capitalului social al Oltchim, majorare care nu a mai putut avea loc. Ultima reevaluare a activelor la Petromidia a fost aprobata in luna mai a anului trecut. Diferentele de reevaluare au insumat atunci aproape 10.700 miliarde de lei, si au fost incluse in capitalul social.
Anuntul privind majorarile de capital nu a avut un impact deosebit asupra pretului de piata al actiunilor Petromidia. Cotatia medie a actiunilor a urcat cu 2%, iar valoarea tranzactiilor a fost de 225 milioane de lei. Valoarea de piata a companiei este de aproape 100 milioane de dolari.
Pierderile Rompetrol Rafinare Petromidia au scazut in primul semestru de la 1.823,5 miliarde lei la 329,8 miliarde lei (circa 9 milioane euro), in timp ce cifra de afaceri a avansat cu peste 22%, pana la 16.107,1 miliarde lei (440 milioane euro).
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO