Companii

RAEF mizeaza 15 mil. euro pe proiecte energetice

14.09.2005, 18:52 41

Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF) a lansat ieri un fond in valoare de 15 mil. euro specializat in investitii in domeniul eficientei energetice.

Prima investitie a fondului este realizata la producatorul de medicamente Sicomed Bucuresti si are o valoare de 1,3 mil. euro. Investitia a fost realizata de Societatea pentru Energie - Generare si Servicii, (SE-GES) controlata de fondul Romanian Industrial Energy Eficiency Company (RIEEC). Fondul a fost infiintat pe baza unui imprumut in valoare de 11 mil. euro de catre BERD, restul fondurilor pana la 15 mil. euro fiind furnizate de RAEF.

"Primele schite ale proiectului de la Sicomed au inceput in urma cu trei ani. Prin acest proiect, RAEF si-a propus constituirea unui vehicul investitional care sa atraga fonduri private in acest domeniu, apreciat de noi ca fiind unul cu un potential ridicat de crestere in urmatorii ani", a spus Horia Manda, vicepresedintele RAEF si presedintele RIEEC. Investitia de la Sicomed cuprinde o centrala de cogenerare compusa, care va asigura companiei aproximativ 60% din necesarul de energie electrica si 95% din necesarul de energie termica.

Centrala va ramane in primii ani de functionare in proprietatea si administrarea fondului, Sicomed urmand sa plateasca energia consumata la un pret mai mic decat cel de pe piata. Dupa 7-9 ani de functionare, Siccomed ar urma sa preia unitatea de cogererare pe un pret simbolic de un euro urmand sa administreze in continuare functionarea acesteia. "Principalul avantaj pentru clientii nostri este descarcarea bilantului financiar de creditele aferente finantarii echipamentelor de cogenerare. In plus, beneficiarii sistemului au avantajul unor contracte de furnizare de energie electrica si termica pe termen lung si la preturi mai competitive", a afirmat administratorul SE-GES, Alin Giurgiu.

El a adaugat ca instalatia de cogenerare utilizeaza motoare General Electric Jenbacher si este operata direct prin intermediul Internetului, costurile cu forta de munca fiind foarte reduse. Eficienta echipamentelor este de 38,9% in cazul energiei electrice si de 47,4% pentru energia termica.

Centrala este interconectata la Sistemul Energetic National si poate livra energie electrica si catre Electrica Muntenia Sud. Gabriel Dascalu, director in cadrul Sicomed, a afirmat ca instalatia produce circa 95% din necesarul de energie termica si 60% din cea electrica al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO